310px-Armenian_Apostolic_Church_logoПаметна плоча на убития в Турция арменски журналист Хрант Динк бе открита на стената на арменската църква „Сурп Хач”. Той е загинал през 2007 година, едни от инициаторите за нейното поставяне са Степан Дадурян и председателят на църковното настоятелство Саркис Караджян.

Плочата бе осветена от отец Дер Зарех. Десетки арменци в Бургас поднесоха цветя на паметника и склониха глава в памет на загиналите арменци. Тази година се отбелязват 100 години от кланетата в османската империя.

Загиналите бяха почетени с мирен поход до Турското консулство, предвождан от отец Зарех, който преди това отслужи литургия за душите на жертвите.

100 години след кланетата в османската империя, потомците на арменските светци, по-голямата част от които деца, изпълниха главната улица на Бургас, развявайки над главите си българското и арменското знаме и носейки на гърдите си символа на годишнината – незабравка. Повъзрастните достолепно оставиха цветя пред паметника и не скриха болката си, че на този 24 април българският парламент призна масовото изтребление, но не и геноцида над арменския народ.

Дата: 27.04.2015 14:37 Източник: Черноморски фар – стр. 3 Автор: Силвия ШАТЪРОВА