433px-Elizabeth_II_greets_NASA_GSFC_employees,_May_8,_2007_editНай-възрастният монарх в света – британската кралица Елизабет Втора, навършва днес 89 години. Рожденият й ден ще бъде отбелязан с топовни салюти, както подобава за държавния глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. 41 ще бъдат те в прословутия Хайд Парк, 21 в Уиндзорския парк и 62 край Кралския дворец.

Елизабет Втора е на трона от цели 62 години. Според британската история само една година я дели от най-дълго управлявалия монар – кралица Виктория.

Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава не само на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия,а и на 15 страни от Британската общност . Те включват Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.
Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.

След 2-те световни войни монархията почти изчезва в Европа. Остават само десет такива режима, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела.
Познания й относно световната обстановка са толкова богати, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Любословие по медии/ http://www.royal.gov.uk/https://www.facebook.com/pages/HM-Queen-Elizabeth-II