vef_radioНяколко други държави в Европа и Югоизточна Азия също обмислят преход към DAB, но никоя все още не е потвърдила кога точно ще се случи това

Норвегия ще е първата държава, която изцяло ще спре FM радиото и ще премине към дигитално аудио излъчване (DAB). Това ще се случи в началото на 2017 г., съобщава Radio.no.

Норвежкото министерство на културата обяви в официално изявление, че страната е готова да отговори на всички необходими изисквания за плавен преход към цифрово радио.
„Слушателите ще имат достъп до по-разнообразно радио съдържание, ще се наслаждават на по-добро качество на звука и нови функционалности.

Дигитализацията също така значително ще подобри системата за аварийна готовност, ще улесни засилената конкуренция и ще предложи нови възможности за иновации и развитие“, казва министърът на култрата.

В момента в Норвегия има 22 национални DAB канала и 5 FM, като могат да бъдат пуснати още 20 с дигитално аудио излъчване. Разходите за FM излъчването са осем пъти по-високи от тези за DAB, пише Владислава Колчев във Smartnews.bg .

Дигиталното аудио излъчване е налично в страната от 1995 г. DAB+, актуализирана форма на DAB, е стартирала от 2007.

Радиооператорите ще могат да изберат между DAB и DAB+, но е много вероятно до 2017 г. в Норвегия да се излъчва само DAB+.

Няколко други държави в Европа и Югоизточна Азия също обмислят преход към DAB, но никоя все още не е потвърдила кога точно ще се случи това.

Любословие по Вести.БГ /сн. Андрей Велчев