bntБългарската национална телевизия застана до УНИЦЕФ като медиен партньор в кампанията „Моят глас е важен”. Инициативата е посветена на правото на децата (в това число от маргинализирани групи, на различна възраст и с различни способности) да взимат решения относно всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено. Целта е подрастващите да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии и други специалисти) взимат решения, които ги засягат.

В продължение на един месец всяка седмица журналистите на обществената медия ще показват поучителни и важни истории в централната емисия „По света и у нас”. Първата от тях е посветена на тийнейджърите и техните проблеми. Интересно е да се проследи другата гледна точка. Какво чуват и какво разбират родителите и учителите. И как тийнейджърите защитават себе си и своите права.

Втората история е от Монтана и разказва как децата от града страдат от липсата на подходящи условия за спорт и смислени дейности в свободното си време. Те се обединяват и решават, че искат да им се построи уличен фитнес. Правят проучване и сред други свои връстници в областния град. След като събират множество подписи в подкрепа на желанието си, го адресират до кмета и общинската управа. Възрастните също преценяват, че това е важно и смислено и подкрепят децата. Проектът буксува известно време, но вече е намерено финансиране и е подписан договор с фирма – изпълнител.

Следва разказ е за едно умно дете, отличен ученик, с различни интереси. То, обаче, произлиза от бедно семейство – няма интернет, не контактува с външни хора и няма възможности за изява. Кой трябва да чуе мнението на това дете, ще разберем от репортажа, който ще бъде излъчен в седмицата преди Великден.

Последният репортаж е за деца с увреждания, на които им е дадена възможността да участват при взимането на решения – от това какви дрехи да носят, как да играят до решения за тяхното благосъстояние. Тази история онагледява как детското участие е право не само на „инициативните и будни“ деца и защо възрастните трябва да дадат шанс на всяко дете. Зрителите ще се убедят, че изслушването на психическите страдания или физически проблеми (например в случаите на насилие) на децата, може да доведе до положителна промяна за всички.

От УНИЦЕФ България са останали впечатлени от рубриката „Малките репортери на БНТ”, която се излъчва в обедния неделен блок „По света и у нас”. Начинът, по който децата „атакуват” с въпроси възрастните, напълно съвпада с целта на кампанията „Моят глас е важен”. По този начин националната телевизия стимулира позицията на подрастващите и дава възможност тяхното мнение да достигне до повече хора.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, който ще посети България в края на месец април, ще даде интервю единствено за Българската национална телевизия и предаването „Панорама”.