Сега четете
Фондация "Майки за донорство" съвместно със Столична община започнаха 2015 със силен старт и още по-амбициозни проекти

Фондация "Майки за донорство" съвместно със Столична община започнаха 2015 със силен старт и още по-амбициозни проекти

Хората обикновено свързват пролетта с възраждането на новия живот, с новото начало, с новата надежда. За над 40 000 двойки с репродуктивни проблеми у нас тази надежда не е само напролет…Приблизително толкова е броят на хората, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да се сдобият със собствена рожба по неофициални данни, припомни съвсем наскоро в предаването NEWSROOM по NEWS7 Мариела Великова – председател на Фондация „Майки за донорство“.  Но ето, че тази пролет нещата като че ли започват да изглеждат малко по-различно и като че ли се появява нова надежда за тези 40 хил. семейства.

List A5 Iva BОт началото на годината, благодарение на целенасочената работа на фондациите „Искам бебе“ и „Майки за донорство“ се правят множество стъпки, за да се даде шанс на повече семейства да имат собствено дете.

Първата стъпка за 2015 беше направена с внасянето в Столична община на пилотен проект за финасово подпомогне на двойки, които не могат да се възползват от държавното финансиране на ин витро процедури, защото то не покрива донорството на яйцеклетки. В рамките на проекта, Общината ще подкрепя и жените, решили да станат донорки на яйцеклетки като планира обучения и разяснителни кампании за етичното донорство. Програмата е първата по рода си у нас и официално се внесе лично от зам.-кмета по здравеопазване д-р Антоанета Пейчева и шефката на здравната комисия доц. Лилянда Еленкова за разглеждане от СОС още през м. февруари. Инициативата е съгласувана предварително с АГ специалисти и експерти от комисията на Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство.

За начало, Общинската програма ще стартира с подпомагане на 10-20 двойки, които трябва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са с доказана нужда от лечение на безплодие чрез асистирани репродуктивни технологии;
  • Да са с непрекъснати здравни осигуровки;
  • Да нямат данъчни задължения към държавата и общината;
  • Да живеят в София поне от 3 г.

Финансовата помощ за всяка двойка, която ще отпуска Общината, е съобразена със сумата за една ин витро процедура с донорски яйцеклетки.

Всяка двойка ще може да кандидатства веднъж годишно, като ще е необходимо да декларират, че живеят на семейни начала или да представят акт за граждански брак.

List A5 Evgeni BСъщевременно, на 1 март в първа АГ болница „Св. София“ стартира и кампания за диагностика и лечение на двойки с репродуктивни проблеми, в които единият или и двамата партньори са учащи във висше учебно заведение (студенти, докторанти и др.).  Идеята е да се насърчи раждането и отглеждането на деца в по-млада възраст, защото по неофициални данни, за съжаление, възрастта на хората с репродуктивни все повече пада.

Кампанията ще продължи до 15.04.2015 г. и всички желаещи ще могат да се подложат на безплатни прегледи, изследвания и консултации, както и да се възползват от преференциални цени на ин витро процедури. Кампанията протича под егидата на Столична община и е стъпка към преодоляването на демогрофската криза в страната ни.

Вижте и

Отново през март, точно в деня, в който честваме празника на нежната половина от човечеството и на майката – 8 март, фондация „Майки за донорството“ връчи първите си специални награди „Дарител на нов живот“, за да поощри и благодари на всички, които имат принос за  развитието на донорството на репродуктивен материал в България и популяризирането на каузата.

Сред първите носители на наградата се Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, д-р Марияна Симеонова – директор на Изпълнителна Агенция по трансплантации, Радина Велчева – основател и председател на Фондация „Искам бебе“, д-р Врабевски и много други хора, лица на кампанията, дарители на генетичен материал и реципиенти, които с действията си и подкрепата си показват на обществото ни, че това е напълно безопасен и благороден акт, който сбъдва най-съкровеното и истинско желание на всяко семейство – желанието за дете.

София
5 април 2015

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре