Сега четете
Първият у нас Независим театър отваря врати в София

Първият у нас Независим театър отваря врати в София

Atanas Atanasov_Slav Boychev_Maria Sapundjieva
Снимки: Независим театър

Навръх националния празник – 6 май, отваря врати най-новата театрална сцена в София – Независим театър, който ще заеме сградата на бишия Модерен театър и ще събере под един покрив едни най-известните театрални актьори, режисьори и продуценти у нас. Иновативната идея и нейната реализация са плод на актьора Слав Бойчев, по-познат като режисьор, продуцент и създател на Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство (МОНТФИЗ), който и ще поеме поста на директор на театъра.

Театърът разполага с две пространства – голяма сцена с капацитет от 400 места и алтернативно театрално пространство с площ от 250 кв. м. и височина от 12 метра. Той ще даде сцена  на най-добрите независими театрални организации и спектакли у нас, а публиката му ще се радва на имена като Асен Блатечки, Калин Врачански, Мария Сапунджиева, Ивo Аръков, Атанас Атанасов, Луиза Григорова, Ненчо Балабанов, Радина Думанян и много други.

Независим театър ще бъде първият театър у нас, който ще има собствен художествен съвет. В рамките на всеки сезон художественият съвет  ще организира конкурси за независими проекти, които да бъдат реализирани на неговата сцена, и ще продуцира собствени театрални спектакли, ще организира международни и национални ателиета, форуми и театрални фестивали. Създателят на театъра – Слав Бойчев, планира стартирането и на международни копродукции и копродукции със столични и извънстолични театри.

Nezavisim teatar
Снимки: Независим театър

 

Театърът ще даде възможност и на най-добрите спектакли на извънстоличните театри да гостуват на неговата сцена, като те ще могат да се гледат ежемесечно, както на титулярните си сцени, така и на сцената на Независим театър в София. Със специална комисия театърът ще подбира и най-добрите представления на новозавършващи класове от театралните ВУЗ-ове в България.  Актьорите и екипът на всяка нова продукция на Независим театър ще бъдат подбирани с национален кастинг, за да бъде дадена възможност на най-добрите и най-подготвените да заемат мястото си в новооткрития театър.

Репертоарът на Независим театър ще бъде обособен в няколко програми: Основна, Специална селекция, Наградени представления, Ново поколение, Гостуващи, Алтернатива  и др.

Вижте и

Първото представление, което ще отбележи откриването на театъра на 6 май 2015 г, сряда, ще бъде спектакълът „Омайна нощ” под режисурата на покойния Велко Кънев и с участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов.

Част от пролетната програма на Независим театър ще станат и спектакли като номинирания за ИКАР в категория „Дебют” на актрисата Радина Думанян – „Чиста къща” на режисьора Иван Урумов, романтичната комедия „Бурунданга”, „Мъртви души” на Булгаков с режисьор Тея Сугарева , както и спектакълът на студентите от четвърти курс „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ – „Последователите на Конфуций”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре