Сега четете
Пловдив е един от най-красивите антични градове в Европа

Пловдив е един от най-красивите антични градове в Европа

antichen grad

Пловдив е един от най-красивите антични градове в Европа

Пловдив – един от най-старите градове в света, е задължителната дестинация, която трябва да посетите през 2015 година.

Препоръката не е наша, а на световноизвестни медии и пътеводители като британския вестник „Гардиън”, специализираното издание Lonely Planet, пътеводителя Rough Guides и електронния справочник за пътувания – ITS Bohemia. Още през 2008 г. списание „форбс” постави на второ място сред забележителностите в Източна Европа Небет тепе, където са първите поселища на траките. Тогава само лятната резиденция на Петър Велики в Санкт Петербург се оказа по-важна за „форбс”.
Сега Lonely Planet посочва Пловдив като шестия най-добър град в света,

за който туристите трябва да намерят време през 2015 г. С това градът успя да изпревари световноизвестни туристически маршрути като Виена, Шанхай и Торонто, което от изданието мотивират с думите, че

Пловдив е един от най-красивите антични градове в Европа,

antichen teatur

Античен театър, Пловдив
Фотограф: Кирил Деведчиев

разположен на фона на красивите Родопи и съкровища от хилядолетия, завладян от незатихващ нощен живот и закачливо чувство за хумор“.
10 причини, поради които всеки трябва да посети Пловдив, изброява Rough Guides.

Вижте и

Първата е Старият град, защото предлага най-добре запазената традиционна архитектура в Югоизточна Европа и показва как са изглеждали балканските градове преди XX век. Следват паметниците на културата от римската епоха, джамиите и баните от турско време, църквите и алтернативните възможности за културен туризъм, сред които е Нощта на музеите и галериите.
В своя публикация „Гардиън” търси най-древния обитаван град в света и посочва като възможни претенденти Пловдив и Варанаси в Индия.

Вестникът разглежда и сравнява сведения за други градове като Киркук в Ирак, Суза в Иран, Дамаск в Сирия, като отбелязва, че има „много основателни доказателства за съществуването на Пловдив още от 6000 г. пр.Хр”.
ITS Bohemia нарежда Пловдив сред шестте най-добри места за живеене в света. Това поставя града в компанията на Истанбул, Амстердам и Гент в Белгия.

Всички издания напомнят на своите читатели и че това е градът, който ще бъде културна столица на Европа през 2019 г.Plovdiv

Любословие по в. Преса – стр. 17; По статията работи Мария Николчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре