Сега четете
Александър Дурчев: Рекламата все повече използва подходите на пиара, а пиарът става все по-визуален

Александър Дурчев: Рекламата все повече използва подходите на пиара, а пиарът става все по-визуален

ЕдноImage_4685708_126 интервю с Александър Дурчев, основател и шев на All Channels.

– Г-н Дурчев, защо е нужен пиарът?

– Едно време казвахме, че е нужен, защото променя нагласите на хората дългосрочно и създава лоялност към дадена марка.

– Не е ли това работата на рекламата?

– Рекламата не създава трайна лоялност, а увеличава бързо познаваемостта на марките. Спреш ли, хората забравят за теб, привлечени от друг, по-активен. За да имаш устойчив бизнес и хората да бъдат лоялни, навремето беше нужен пиарът. Първите разговори, които се осъществяваха между публиката и компанията, бяха благодарение на него.

През последните години границите между рекламата и пиара се размиват. Рекламата все повече използва подходите на пиара, а пиарът става все по-визуален. Вече е много трудно да се разграничи кое е реклама, кое е пиар. Това, което се случва на Запад, е тотално сливане между пиар, реклама и дигитални комуникации.

Някога се твърдеше, че възходът на пиара ще доведе до залеза на рекламните агенции. Истината днес е друга. Краят на разделението между пиар и рекламни агенции е много близо. Ето защо нашият подход от много години е да предлагаме интегрирани комуникационни решения на нашите клиенти. За специализираните само в реклама или пиар агенции ще става все по-трудно да се справят с тези предизвикателства.

– На какво се дължи това – на кризата или на съвременни технологии?

– Преди време рекламата налагаше стереотипи на хората, като за това се отделяха милиони бюджети. В момента хората са тези, които решават дали дадено нещо е добре, или зле и дават своята присъда в социалните медии. Компаниите, политиците и техните действия вече не могат да бъдат скрити. Когато излъжеш, технологиите позволяват това много бързо да се разбере. Затова компаниите все повече трябва да се съобразяват с това, което се случва онлайн, да ангажират хората да говорят за твоята марка. Именно това ангажиране в момента е най-обсъжданата тема в нашия бизнес.

– Пиарът често е възприеман по-скоро като скрита реклама. Така ли е?

– Дълги години се опитвахме да преодолеем тази нагласа. Но всички трябва да си дадем сметка, че живеем в капиталистическо общество, в което освен държава и общество има нещо много важно – този, който плаща сметката, е бизнесът. Той говори чрез пиар специалистите. И когато в медиите даден бизнес, който е инвестирал в това общество, не може да получи своя глас, тази фирма губи в един момент стимула да прави добро за обществото и се мести в Букурещ, както става в последните години.

От друга страна, това формира мнението на младите, тъй като те не виждат в медиите успешните примери на хора, които са се справили в бизнес среда, а виждат криминални случки, лоши бизнеси, които правят бели, корупция. Всички тези неща карат по-будната част да бяга в чужбина, а друга – да бъде апатична и да казва: “В тая държава всичко става с връзки и аз нищо не мога да направя.”

– Много рестрикции за съдържанието на рекламите има напоследък . Пречат ли на бизнеса?

– Рекламата е форма на масова комуникация и една от функциите ѝ е да възпитава. Ето защо бих подкрепил регулации, които ограничават сексистки, дискриминационни и подбуждащи към насилие послания.

– Как ще се променя индустрията?

– Пиарът трябва да продължи да прави това, което прави най-добре – да комуникира активно с различните аудитории. Но той трябва да стане по-смел и да започне да създава интересно визуално съдържание, с което да ангажира аудиторията и да стимулира продажбите. Рекламата вече върви в тази посока и вероятно ще изглежда по същия начин съвсем скоро. Пример за изчезването на границите между пиар и реклама е една от най-смелите ни кампании през последните години – “Писмо за промяна”, която получи редица пиар и рекламни награди. Ето защо все по-често както ние, така и по света наричаме подобни интегрирани проекти просто комуникация. Може би е дошло времето да спрем да мислим в категориите пиар, реклама, дигитални комуникации.

Вижте и

Неговите 6 правила

1. На света има много по-умни хора от теб. Примири се, направи ги част от екипа си и им го признавай всеки ден.

2. Не са важни опитите. Важен е резултатът.

3. Причините за всеки един успех или провал са в самите нас, а не в средата, времето или обстоятелствата.

4. Споделяй всичко, което можеш, знаеш или те е повалило по пътя ти. Някога някой ще ти се отблагодари.

5. Парите са резултат, а не цел.

6. Мрънкането е оправдание за мързела ни. Ако нещо не ти харесва, го промени.

Интервю на 24chasa.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре