Съдебната реформа не може да се случи с еднократен акт, реформата е дългосрочен процес, при който не трябва да се променя само законът за съдебната власт. Това заяви в „Лице в лице” министърът на правосъдието Христо Иванов.

imagesMKBJ36PB

По думите му България не трябва да следва нечии чужди модели за съдебна система, а да изработи собствен.

Той даде за пример Румъния, като отбеляза, че „румънските прокурори са намерили чалъм с две звена”.

„Ние исторически сме създавали десетки антикорупционни органи – можем да направим музей с антикорупционните органи, които не са проработили”, допълни министърът.

Сега целта е да подпомогнем съществуващите институции и органи, подчерта той, като добави, че например ще се създаде звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за случаи, при които има съмнения за корупция.

„Комисията за конфликт на интереси трябва да бъде променена – на нейно място трябва да се изгради истински ефикасен орган”, смята Христо Иванов.

Министърът коментира обвиненията срещу него, че се е фиксирал върху бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, като ги определи като „профанация, която цели да подмени случващото се”. Не става въпрос за персона, а за системни проблеми в едно от най-големите и важните съдилища в България, заяви Иванов.

„Моята цел е да не позволим тези проблеми да са заметени под килими. Не е въпросът до един или друг персонаж. Дисциплинарни предложения не съм правил само срещу Владимира Янева”, каза той и допълни, че трябва да се даде отговор дали хаосът в СГС е просто хаос или има систематизираност и на какво се дължи тя.

В отговор на нападките на Николай Бареков по-рано в студиото Иванов заяви: „Това действие е напълно легитимно – на гражданин. Българското обществено и медийно пространство трябва да се изчисти от фантоми, за които не се знае кого представляват. Сигналът на „Протестна мрежа” поставяше въпроси, които се задават от много години, и които още нямат отговор”.

„С днешна дата Бареков е лесна мишена. Купиха му депутатите. Държавната машина направи страшен рекет върху мен и моето семейство. Е, сега дойде време да се плати сметката от тези, които седнаха на трапезата, без да са изкарали проценти. Народът не е гласувал за Христо Иванов”, продължи Бареков, който обяви, че е напът в тази история да спечели дела, включително срещу НАП.

По темата работи: Мария Тодорова, 30.03.2015 г.

Източник на изображението: Komentator.bg