salon na galeriite„Салон на галериите” е най-новият проект на НДК в областта на визуалните изкуства, който ще се проведе за първи път тази година в периода 23 – 27 април. В рамките на четири дни пространствата на Двореца ще се изпълнят с живопис, акварел, графики, рисунки и фотографии на наши автори.

Ще бъдат представени колекциите на много общински и частни художествени галерии от цялата страна. Идеята е „Салон на галериите”да се превърне в ежегодно събитие, а участниците в него – галерии, автори и публика да се „срещнат и открият” на най-подходящото за целта място – Националният дворец на културата”, каза в аванс директорът на НДК Мирослав Боршош.
Тази мащабна среща на хората на изобразителното изкуство, проект на новия екип на Двореца, дава възможност за обмяна на опит и бъдещи творчески контакти, разширяване на възможностите за развитие и мобилност на творците, за откриване на нови сцени и хоризонти за работа и вдъхновение, споделят още от НДК.
В партньорство със Съюз на българските художници, училищата и академиите по изкуствата, ще бъдат поканени специалисти – организатори на пленери, галеристи и изкуствоведи, които ще консултират, избират и откриват нови автори.

През четирите дни на „Салон на галериите” ще има специално организирани срещи, дискусии и “Творческа борса”, на която ще се дискутира и проблемът за лансирането на млади автори.
Основен акцент в престижното събитие е откриващата изложба „Ретроспективно: Георги Божилов – Слона”, която ще събере за първи път в НДК всички почитатели на творчеството му. Откриването ще бъде на 24 април 2015 г. в 18.00 часа, а куратор ще бъде Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков “Великото сбогуване”, който е продукция на БНТ и е посветен на големия български художник.
Официалното откриване на „Салон на галериите”ще бъде в 12.00 часа на 23 април 2015 г. във фоайето до правителствен вход, а творбите ще бъдат изложени в зала 6 и прилежащите й фоайета в НДК.

Любословие по blitz.bg