yavor-3_1037Захари Бахаров и Снежина Петрова ще демонстрират актьорски дарби и ловкости във филма спектакъл “Квартет опасни връзки след края на света”. Звездите влизат в по две и повече роли заради проекта на Явор Гърдев, който е изцяло продуциран от НДК. Известният режисьор, сменил напоследък стайлинга, само шест пъти през сезона ще показва постановката си, която едновременно ще бъде снимана като кино. По-активно тиражиране ще бъде сложно поради сериозното количество време, техническите ресурси и останалите специфики по реализацията. Защото всичко ще се случва по модерната технология motion capture. Първите представления на експерименталното зрелище са на 12 и 17 май в зала 1 на НДК вече продават билети на цени между 20 и 50 лева.

Захари, който по пътя към върха регистрира успешно присъствие в “Пазители на наследството” на Джордж Клуни и значима роля в култовия сериал “Игра на тронове”, ще бъде главно Валмон -подъл и слаб като всеки влюбен в себе си мъж, готов да влезе в капана на по-хитрата и изгубила ума си по него жена. Снежина вече беше Мертьой в “Опасни връзки”, съвместна драматизация с Деси Шпатова по романа на Шодерло дьо  Лакло. Тогава врагът в нейното легло беше Деян Донков, а интригите се визуализираха в атмосферата на компютърните игри. Сега на огромната сцена в НДК ще има всевъзможни мултимедийни образи, неизменна част от действието по Хайнер Мюлер. Гърдев за втори път посяга към текста на немския драматург, посветен на войната между мъжете и жените, на скуката и страстта между тях. Навремето го направи повече от сполучливо в “Сфумато”. Сега се мотивира отново.

“Когато тръбите на апокалипсиса зазвучат в ушите ти, упованието в любовта се засилва. Вкопчваш се в нея, сякаш тя ще удържи победа над смъртта и ще те спаси от пропадането в бездната. Любовта в края на дните е ненаситна. Тя бърза в състезанието със смъртта, защото залогът си самият ти, а времето изтича и камерите предават на живо”.

“Предизвикателството е огромно – целта е НДК да се превърне в място на различни театрални пространства, всяко със собствен характер, визия и публика”, коментира Мирослав Боршош смелия творчески и продуцентски акт.

“Проектът е специален, защото дава ценната възможност да се смесват различни жанрове в реално време”, категоричен е Гърдев. И отново подчертава, че докато действието се развива пред очите на зрителите в зала номер едно, ще тече и заснемането. Така се получава усещането, че изображението е успоредно на конкретната действителност. Три камери ще се въртят от началото до края. Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, сценичната среда и костюмите са на Огняна Серафимова. С тях работи и аниматорът от Холивуд Владимир Тодоров, чиято основна задача е да създаде виртуалната среда. Музиката и тонрежисурата по традиция са на топкомпозитора Калин Николов.

“Квартет” ще бъде забранен за зрители до 16 – но не заради голи или сексуални сцени, а заради съдържанието, пояснява Явор. Той е убеден, че само зрели хора могат да се наслаждават на темите и посланията.

Гърдев коментира и новия театър в НДК. “Традиционни културни територии се връщат към първоначалното си предназначение. Бил съм на много откривания на театри в чужбина, но за първи път това ми се случва в България. Няма съмнение, че е правилната национална политика за култура”.

Теди Москов също работи за зала номер едно в НДК – по нова версия на “Улицата”.

Дата: 26.03.2015 00:01  Източник: Стандарт – стр. 23 сн. sofialive.bg