Erdogan-2Двама турски карикатуристи от популярното сатирично списание “Пенгуен бяха осъдени на 11 месеца затвор по обвинение, че в карикатура, свързана със свободата на словото, са включили скрит жест, представляващ “обида” по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в. “Хюриет дейли нюз”. Карикатуристите Бахадър Барутер и Йозер Айдоган бяха изпратени на съд заради корицата на списанието от 21 август 2014 г., която осмива избирането на Ердоган за президент на Турция.

В карикатурата Ердоган пита дали официалните представители в новия президентски дворец в
Анкара са приготвили “някакви журналисти за убиване” – препратка към ритуалното жертвоприношение в исляма при официално откриване на нова сграда.
Скоро след публикуването на броя турският гражданин Джем Сафджъер подал жалба, в която твърди, че в изображението мъжът, който разговаря с Ердоган, показва кръгообразен жест с ръка, внушаващ, че събеседникът му е хомосексуален.

След това прокурорът изготви обвинение за започване на процес, в което заяви, че изобразеният жест с ръка “противоречи на етиката и културните норми на турското общество” и прекрачва границата между критиката и обидата”.

Адвокати на Ердоган, които се включиха в делото, поискаха от съда да накаже карикатуристите за “обида на държавен представител”.

Престъплението “обида” обичайно се наказва с три месеца затвор според турското законодателство, но ако тъжителят е държавен служител, срокът на присъдата може да бъде удължен до една година.

Ако “обидата” е нанесена “публично”, тоест чрез медия, законът предвижда допълнително удължаване с една шеста на срока на наказанието, обяснява “Хюриет дейли нюз”.