Продуцентът на “Недадените” Мирослав Боршош (вляво) беше пиар съветник на Бойко Борисов в началото на кметуването му. Медии съобщиха, че Боршош е получил близо 2 млн. лева държавни пари, за да произведе дилетантския пропаганден филм. На снимката е с Камен Донев, който играе една от ролите в сериала. Снимка: БНТ

Продуцентът на “Недадените” Мирослав Боршош (вляво) с Камен Донев, който играе една от ролите в сериала. Снимка: БНТ

„Националният център за книгата (НЦК) при НДК има амбицията да издава повече и постойнстна литература.” Това каза директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош на годишната среща на асоциация „Българска книга”.

Дворецът ще стане най-оперативният център, свързан с българката култура и литература. Боршош е категоричен, че издателският бизнес е един от най-сложните, а инвестициите в него – сред най-рисковите. „Възприемам това, което правим в НЦК, като мисия”, каза Мирослав Боршош. Той апелира издателите да бъдат активни и да кандидатстват за програмите на НЦК, който поема разходите за печат и превод, формулярите за кандидатстване са опростени и могат да бъдат намерени на сайта на НДК ndk.bg. Одобрението на ръкописитеще става от 2 комисии до 60 дни след това. Книгите ще излизат от печат 30 дни по-късно с меки корици в тираж между 500 и 1000 бройки.

Асоциацията изнесе стряскащи данни от социологическо проучване на читателските практики у нас 27% от българите не четат книги и считат, че не е необходимо, 46% са прочели не повече от десет. Никога не са пипали книга 5% от анкетираните, а над 500 книги са прочели едва 14%. Напук на тази мрачна статистика, четенето отново излиза на мода особено сред младите хора, сочат класациите на големи вериги книжарници.

Дата: 23.03.2015 00:01 Източник: 24 Часа – стр. 39