Сега четете
БНТ с подкрепа за кампанията "Електронни очи"

БНТ с подкрепа за кампанията "Електронни очи"

Journalists_BNTЖурналисти и незрящи участваха в турнир по стрелба с лък

Българската национална телевизия, съвместно с Федерация „Спорт за хора с увреждания”, започна кампанията „Електронни очи”. Журналисти от обществената медия застанаха зад желанието на незрящите хора в България да бъдат независими и активни. Те се включиха в турнира по стрелба с лък, заедно с хората със зрителни увреждания, за да покажат, че с общи усилия могат да се променят обществените нагласи. Събитието се проведе на 22-ри март в зала „Арена Армеец” в София.

„Състезанието, в което участвахме е срещу стереотипите, които изключват ценното присъствие на тази група хора в живота ни.” – заяви репортерката Мария Чернева, чиито репортажи в „По света и у нас” първи разказаха за инициативата и възможността незрящите българи да учат, работят и живеят равностойно.

Директорът на дирекция „Информация” Даниел Чипев, водещата на „Референдум” Добрина Чешмеджиева, лицата на  „По света и у нас” Спас Кьосев и Златимир Йочев, водещите от сутрешния блок Даниел Михайлов и Валери Генов, спортната коментаторка Цветелина Абрашева и репортерите Благой Цицелков, Косара Николаева и Радина Жекова  подкрепиха каузата и с личен пример показаха, че клишетата за тези хора трябва да бъдат разбити.

Кампанията „Електронни очи” помага на незрящите да имат по-голяма свобода и самостоятелност в придвижването в градска среда. За целта трябва да се разработи мобилна навигация за хората със зрителни увреждания. Програмният продукт ще дава гласова информация за местоположението на незрящите с точност до сантиметър, упътва ги до най-близката спирка на метрото или автобуса, указва най-близките обекти и посоката за достигане до определената цел. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае.

Този проект може да бъде пилотен за София, където нуждата е много по-голяма, в сравнение с по-малките градове. Като втора стъпка следва поставяне на GPS предавателите на високи обществени сгради.

Приложението е на стойност 10 хиляди лева и за набирането на тези средства всеки може да помогне като изпрати SMS с текст DMS MOBILEN на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на един sms е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на един sms е 1,20 лв. с ДДС.

Вижте и

Банкова информация за дарение:

Получател/Титуляр:Федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания”
IBAN:BG30PRCB92301043352515
BIC:PRCBBGSF     При банка: ПроКредит Банк

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре