Сега четете
София световен град на киното

София световен град на киното

kino_sofiaСофия е световен град на киното. Признанието е на ЮНЕСКО. Причината – приходите от кино в бюджета на града са два пъти над средното за света.

Над 8% от брутния продукт в икономиката на столицата идва от културните индустрии. А на първо място сред тях е киното.

Стоян Ценев е статист в киното повече от 30 години.

„Спрях да броя филмите, в които съм участвал – сигурно са над 200. И съм играл от работник до съветник на президента на Съединените американски щати”, обясни статистът Стоян Ценев.

По професия Стоян е икономист. Убеден е в икономическите ползи от снимането на чужди филми у нас. В последните години обаче компютърните технологии буквално изяли хляба на статистите.

„Си Джи Ай ефектите не налагат такива масовки над 500 над 1000 души, над 2-3 хиляди души, каквито имаше в „Хан Аспарух”, обяснява статистът Стоян Ценев.

За последните 5 години най-голямото филмово студио у нас е вкарало в бюджета над 150 милиона евро от заснемането на 44 международни продукции.

„За да се дигнат от Индия да дойдат да снимат в София, явно има защо”, смята зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Общината планира и финансови облекчения за продукциите, които споменават в сценария името на града.

„Например Уди Алън засне няколко такива филма за Рим, за Париж, за Барселона. Ако се снима такъв филм, който говори за София като за София”, каза още зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Вижте и

Освен от конкурентните цени и красивата природа, чужденците са доволни и от нивото на българските екипи.

„Освен техническите екипи, не мога да не спомена и страхотните актьори, които участваха в нашата продукция”, добави режисьорът Жером Енрико.

„Филмът веднъж готов, той тръгва по света и гледан милиони пъти. Това са картини от България, които се натрапват в очите на милиони зрители по света”, обяснява: Меглена Шкодрева – кинопродуцент на „Софилм Прод”.

Любословие по http://novanews.bg/; Снимка: Интернет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре