baletКорейската балерина Су-Бин Ли ще танцува Одета-Одилия в “Лебедово езеро” на 22 март в Софийската опера и балет. Идният сезон ще изпълни ролята на Никия от “Баядерка”, съобщава БТА.

Гостуването е по покана на примата Сара-Нора Кръстева, директор на Балета на Софийската опера. Тя била впечатлена от младата артистка като член на журито на 26-ия Международен балетен конкурс във Варна през 2014 г. Тогава в група “Б” – младша възраст, “Специално отличие Варна-2014” – диплом, медал и лауреатско звание, са присъдени на Су-Бин Ли. Сара-Нора Кръстева изтъква, че балерината е само на 16 години и тя е безкрайно впечатлена от нейната игра още на първия тур. Тогава корейката изпълнява – брилянтно според Кръстева – “Па де дьо” от 3-то действие на “Лебедово езеро”. Мнозина могат да правят сложни пируети и високи скокове. Но има нещо, което е по-важно от тях – това е душата. Много малко хора могат да те накарат да се разплачеш или да се разсмееш. Това са най-стойностните хора, а Су-Бин Ли е една от тях, казва българската примабалерина.

Председателят на журито проф. Владимир Василиев отбелязва, че журито е било затруднено поради много близките добри резултати на изявените млади участници и заключава:Това изобилие от добри постижения ме кара да мисля, че класическият танц няма да умре, ще бъде жив, докато сме живи ние и докато ги има добрите школи, които подготвят младите артисти.

Любословие по http://bnr.bg/