Сега четете
Новият „Биограф“ връща спомена за легендата „АББА“

Новият „Биограф“ връща спомена за легендата „АББА“

cover42Шведската естрадна легенда „АББА“, създадена преди 43 години, е на корицата на новия мартенски брой на „Биограф“, който вече е на пазара. Най-голямото българско списание отделя 18 страници на музикалния и културен феномен, който макар и просъществувал едва 10 години, остава записан със златни букви в историята. Материалът е богато илюстриран със снимки, много от които виждат бял свят за пръв път у нас.

“АББА” са световен културен феномен, произлязъл от страна с населението на България. Цялата шведска нация всъщност е явление в съвременната световна музика.

С песните на тази група са израснали не едно и две поколения. Техните куплети и припеви до такава степен са се запечатили в съзнанието ни, че ги възприемаме като истинска класика – все едно са музика от Моцарт, Шопен, “Бийтълс”, Нино Рота или Енио Мориконе.

„Каруцарчето от Мошино“ е очеркът на журналистката Влади Лазарова за българската спортна легенда Боян Радев. В него тя разказва не само за уникалната спортна кариера на бореца, но и за колекционерската му страст да събира произведения на изкуството.

12-те страници под заглавие „Пътят на дракона“, посветени на кунг-фу иконата Брус Лий, са другият хитов материал в новия „Биограф“. Журналистът Василен Димитров проследява житейската съдба на първата екшън-звезда в световното кино и изброява кои са неговите наследници на екрана, претендиращи да имат подобен ореол.

„Художникът, който снима кино с музика“ е очерк на Жанина Драгостинова за един от най-емблематичните европейски режисьори – Вим Вендерс, който тези дни получи почетна „Златна мечка“ на кинофестивала в Берлин и беше номиниран за „Оскар“ в категорията за документално кино („Солта на земята“).

Екслузивно интервю с авторката на бестселъри Джаки Колинс, очерк за „европейската Мерилин“ Анита Екберг, която наскоро напусна този свят, както и за сладкогласния Демис Русос, който също вече не е между живите, допълват съдържанието на мартенския „Биограф“ №42.

В обзорния материал „Проклятието на демокрацията“, посветен на вече покойния бивш президент Желю Желев, журналистът Светльо Дукадинов подлага на безпристрастен и дори критичен анализ годините на неговото управление като държавен глава.

И този месец палитрата от теми в хитовото списание „Биограф“ се допълва от материали за лайфстайл и мода, резенции на нови книги, филми и албуми, откъси от книги и други любопитни четива.

Да, популярността кара хората да навирят нос. Но аз разбирам колко важна е функцията на поп-музиката. В нея има артистичен замисъл. Популярната музика помага на хората да развият любопитство и така да стигнат до класическата.

Андреа Бочели

Ние тук си нямаме световно явление като този квартет. Нямаме даже писателки като Ерика Мичъл Ленард, позната по света като Е.Л. Джеймс – авторка на посредствена трилогия любовни романи в садо-мазо стил, за която днес всички говорят.

Вижте и

Нямаме и филмова продукция като “Петдесет нюанса сиво” – излъскана до блясък холивудска ширпотреба, която вкара в киносалоните даже хора, които не бяха стъпвали там с години.

Затова пък имаме нов филм за Васил Левски, за който всички говорят тези дни. Дякона беше на корицата на юбилейния 30-и “Биограф” през февруари 2014-а. Ние обаче не се наемаме да бъдем съдници и като последна инстанция да се произнасяме добър или лош е филмът. Само ще кажем, че е по-добре да го има, отколкото да го няма. Нека българинът се вълнува от своите герои и национални идоли. Нека се възмущава, ако екранните им образи не съвпадат с представите и очакванията му. Нека да спори, да заклеймява, да разказва вицове и да иронизира. Важното е да се интересува от историята си и сърцето му да тупти силно по всякакви въпроси, свързани с нея.

Защото най-големият бич на съвремието ни е безразличието. А големите, силни и въздействащи филми за националните ни герои рано или късно ще дойдат. Единственият начин да не се случат, е ако сме в плен на безхаберието.

А сега приятно четене на мартенския брой. В него освен за “АББА”, ще прочетете и за спортна легенда като Боян Радев, за първия демократично избран български президент Желю Желев, лека му пръст, както и за пъстра палитра от личности от различни епохи – от Граф Игнатиев до Раул Кастро, от Анита Екберг до Вим Вендерс.

И честита пролет!

БИОГРАФ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре