Сега четете
Освободен испански журналист проговари

Освободен испански журналист проговари

islamic stateОсвободен испански журналист проговаря: Джихадистите държат заложниците в затвор като този в Гуантанамо, руснак гръмнат с експозивен куршум в главата

ИД събрала в Сирия 23-ма заложници от 11 различни националности, шестима от които били екзекутирани в затвор по подобие на американския лагер Гуантанамо.
Това разказва освободеният от ислямистите на 23 март 2014 г. испански журналист Хавиер Еспиноса, цитиран от Франс прес.

В разказа, публикуван в неговия вестник „Мундо“, журналистът за първи път описва екзекуцията на руския заложник Сергей Горбунов, изчезнал през 2013 г. Испанският репортер казва, че е бил затворен няколко месеца във вила северно от Алепо заедно с 22-ма европейци, американци и една латиноамериканка.

По думите му „Ислямска държава“ събрала заедно заложниците – хуманитарни служители и журналисти, в един затвор, който трябвало да наподобява Гуантанамо, американската военна база в Куба, където бяха изпратени заловени в Афганистан ислямски бойци.

Авторът цитира американския журналист Джеймс фоули, отвлечен през ноември 2012 г. и екзекутиран през август 2013 г. Според Фоули джихадистите отдавна имали планове да затворят западни граждани в строго охраняван затвор с камери и много пазачи. Иракският шейх (началникът на пазачите) обяснил това на отвлечените още в самото начало, като им казал, че там те ще прекарат много време, тъй като са първите заловени от техните бойци.

Испанският журналист посочва, че след освобождаването си е мълчал за всичко това – както сторили и неговият колега фотограф Рикардо Гарсия Виланова и журналистът от в. „Периодико де Каталуня“ Марк Мархинедас, тъй като пазачите им заплашили да екзекутират други заложници, ако проговорят, „преди всичко да е приключило“.

От двайсет и тримата заложници, пише Еспиноса, 15 били освободени, шестима екзекутирани, а американката Кайла Мюлер загинала през февруари тази година при бомбардировка на американската авиация според твърденията на „Ислямска държава“. Неясна остава съдбата на британския фоторепортер Джон Кантли, който бил държан заедно с останалите. Неотдавна „Ислямска държава“ разпространи видеозапис, на който той още е жив.

Вижте и

Еспиноса разказва и за симулации на екзекуции, извършвани от трима пазачи с качулки на главите, които заложниците наричали Битълси, а самият той определя като психопати. Те ги принудили да гледат снимките от екзекуцията на руския заложник инженер Сергей Николаевич Горбунов, отвлечен през октомври 2013 г. и убит през март 2014 г., изтъква журналистът.

„Шейхът изстреля експлозивен куршум в главата му“, похвалил се един от пазачите. „Може би и вие ще свършите като него! Или ще ви накараме да го изровите от земята и да изкопаете нов гроб, за да ви пратим да спите с него , допълнил той.

През октомври 2013 г. Русия съобщи, че разследва изчезването на Горбунов, който заявява във видеозапис, разпространен в YouTube, че „ако не ме разменят до пет дни, ще ме убият“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре