10562462_769933963061983_4885543036253510151_o
От 16 март 2015 г. фотоизложбата „Чешмите на България“ може да се разгледа в Национален музей „Земята и хората“, София. Експозицията за първи път представя избраните 50 от над 500 фотографии, заявили участие в едноименния национален фотоконкурс. Номинациите бяха определени от онлайн-публиката и независимо жури в състав: инж. Иван Иванов – председател на журито, председател на Българска асоциация по водите(БАВ), Иво Тодоров – програмен директор на Българско Национално Радио, медиен партньор, Николай Стойков, основател на групата „Чешмите в България“ на фотографската интернет –платформа Panoramio (http://www.panoramio.com/group/8474 ), в която има публикувани над 6000 чешми с точни координати, Диян Тунджев, „Мания Принт“- верига копирни центрове, Франческо Артибани, Рим, Италия, стилист, моден фотограф.

Само 5 от включените във фотоизложбата снимки ще получат отличия. А кои ще са те, ще стане известно на 22 март – световен ден на водата на тържествена церемония в Музея.

Организатори на проявата са Българска асоциация по водите (БАВ), най-голямата неправителствена организация във водния сектор и сдружение „Аз обичам водата“. Наградният фонд на конкурса се осигурява от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), партньор на инициативата. Фотоконкурсът и изложбата са част от „Седмица на водата“ – 16-22 март, която през 2015 се осъществява за трета поредна година по проект „Международен воден мост”. Инициативата е наситена с редица тематични прояви за различни възрасти.

От 20 до 22 март (включително) в национален музей „Земята и хората“ се организира Детски образователен център за водата с работилници и лаборатории, творчески ателиета, информационни инсталации и др.
На 21 март Музеят ще бъде домакин на Кръгла маса, на която експерти ще обсъдят бъдещето на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Форумът ще се излъчва онлайн на сайта www.waterbridge.info.

На 22 март – световен ден на водата празникът ще завърши с вълнуващ концерт-ритуал за водата с формация „Древност и Космос“ и над 100 пеещи купи. Пълната програма на събитията в Седмицата на водата както и онлайн-излъчванията следете на сайта www.waterbridge.info.

Партньори на събитието „Седмица на водата“ са Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Столична община, Копирен център „Мания принт“, дружество „Софийска вода“, компаниите „Девин“, „Енлайтмент“, „ПАЙПЛАЙФ България“, „Щайнцойг Керамо“. Медийни партньори са БНР, БТА, TLL Media, в. „Строителство градът“, Ел Медиа, „България без граници“