769e90018a_175До средата на годината ще има готов проектозакон за защита на професията журналист, подготвен от Съюза на българските журналисти (СБЖ). Това каза пред БГНЕС главният секретар и и.д. председател на СБЖ Снежана Тодорова.
За закон за защита на българските журналисти се говори и в приетата днес декларация на Общото събрание на СБЖ. “Очевидно е, че в близките години само законовата принуда може да защити журналистите от произвола на издатели и работодатели и да гарантира не само техните права, но и наличието на една демократична, високопрофесионална, обективна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска страна”, заявяват от съюза.

Закон за защита на журалистите

Снежана Тодорова също посочи, че най-важното, върху което през тези няколко години са съсредоточили своите усилия е подготовка на закона за защита на професията журналсит – закон за защита на българските журналисти. За съжаление след 1989 година, т.нар. преходен период и особено последните години, показват, че българската журналистика е може би в най-тежката си криза, добави Тодорова. Ръководителят на СБЖ припомни, че отдавна говорят за това, че трябва да има прозрачност при изясняване на собствеността на медиите и изрази и опасенията на колеги, свързани с разпространението. СБЖ смятат, че трябва да има колективен трудов договор. “Като говорим за закон за защита на професията имаме предвид и възможността колегите да пишат свободно и да са сигурни, че това, което напишат ще излезе в този му вид. Тоест, ние искаме да защитим правото на журналиста свободно да изпълнява своя журналистически дълг, така както го разбира той и негова съвест”, каза тя.

Първи вариант на проекта на закона вече е бил изготвен, но комисия го отхвърля. “Затова, ние в момента продължаваме да работим, заедно с медийни експерти”, каза Тодорова. Първа стъпка са вече изготвените принципи и цели на журналистическата професия в България и ролята на СБЖ. В тях са посочени условията за високи стандарти, качество и професионализъм в журналистиката. Сред тях и тези, че журналистиката трябва да бъде независима, да бъде защитена от външна намеса, за да се гарантира свободата й.”Това е закон за защита на журналистите. Съвсем ясно е, че ние защитаваме правата на журналистите, а не на собствениците на медиите, не на работодателите”, подчерта Тодорова. След като бъдат готови с проекта СБЖ ще го дадат на колегията, на журналистите и ще го публикуват в медиите, за да може и обществото да вземе отношение. “Ние сме убедени, че основната задача на журналистите е да работят в интерес на гражданите”, заяви ръководителят на СБЖ.

Доклада на УС на Съюза

От доклада на УС на Съюза става ясно, че към края на миналата година в него членуват 4173 души – 2453 са жени и 1720 – мъже. Новите членове през 2014 година са 194. Отчетът на Тодорова е за 4 години, тъй като имаше дела срещу избора на ръководството през 2010 г. и докато не приключи процедурата в края на миналата година не можело да се свиква събрание, обясни тя.

В доклада са посочени повече от 10 семинари, конференции, журналисти, на които са обсъждали най-актуални въпроси, свързани с журналистиката, организирани съвместно с германската фондация “Фридрих Еберт”. Отчетена е и дейността, свързана с международните контакти – има контакти с журналисти от 49 страни.

През миналата година са и инициативите посветени на 170-годишнината от началото на българската журналистика и 120-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение.Общото събрание, което продължава и утре ще трябва да направи и избор на ръководни органи на СБЖ.

Според Снежана Тодорова сегашното ръководство е успяло да направи три неща. Първото е, че независимо от всички трудности и удари под кръста са запазили единството на организацията. Второто е имотите, които успели да запазят въпреки опити да бъдат откраднати, реституирани и .т.н. Третото е, че “СБЖ не е на чужда хранилка”, каза Тодорова и посочи, че не зависи от парите нито на български, нито на чужди “благодетели”.”Продължавам да твърдя, че СБЖ е независима територия на българската журналистика и това сме го постигнали благодарение на заслугите на нашите предшественици, благодарение на това, че те са осигурили нотариални актове на нашите имоти”, каза тя. Тодорова се оплака обаче, че ресторантът в имота на централата в София от месеци е спрял да плаща необходимия месечен наем. През последните години те били коректни, но през последните месеци има нарушение и УС на СБЖ завел съдебно дело и ако не платят 140 000 лв. на съюза, СБЖ ще се раздели с тях, каза Тодорова.

Любословие по klassa.bg; Снимка: sbj-bg.eu