Из635614793311501762Д-р Невен Ечев и Яков Джерасираелско-Българският институт ще отбележи 72-та годишнина от един от най-хуманните исторически актове на българския народ – спасяването на 50 хиляди евреи от лагерите на смъртта с поредица от от инициативи.

Пловдив ще е първи в поклонението неслучайно, съобщиха съпредседателите на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев и Яков Джераси.
В нощта на 9 срещу 10 март  1943 година, на мястото, където сега се издига Паметникът на благодарността, са подготвени за депортиране 1500 пловдивски евреи. Всички знаят, че съдбата им е решена. Малко след 12 часа на обяд, на 10 март, обаче идва съобщение, че никой няма да бъде изпратен на сигурна смърт. Обратът с историческа стойност е повлиян от действията на личности като депутата Димитър Пешев, екзарх Стефан и Патриарх Кирил – тогава Пловдивски митрополит.

“Още помним думите му, носим благодарността в сърцата си и я предаваме на поколенията”, казват днес спасените и техните наследници, повтаряйки думите на Патриарх Кирил – “Няма да позволим да бъдете изселени и изпратени никъде – ако евентуално тръгне ешалона с влака, аз пръв ще легна пред влака”.

Днес,09.03.2015 г. д-р Невен Енчев и Яков Джераси, представители на еврейската общност, пловдивчани ще поднесат пред Паметника на благодарността в Пловдив /срещу Дома на младоженците/ венци и цветя в знак на признателност. В 11.00 ч. почит ще бъде отдадена и пред гробовете на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан в Бачковския манастир.

Отбелязването на 72-та годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война продължава на следващия ден в София.

На 10 март 2015 г. от 14.00 ч. в София, в зала “София”, офис сградата на Народното събрание /бившия Партиен дом/ ще бъде прожектиран филма “Пътят към Коста дел Маресме”. Събитието е с участието на вицепрезидента Маргарита Попова и под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. След прожекцията ще се проведе дискусия и разговор с актьорите от филма. В срещата участие ще вземат и български ученици, отличени за есетата си на тема “Спасяването на българските евреи от концентрационните лагеи на смъртта през Втората световна война”.

Тазгодишното издание на националния ученически конкурс за есета на тази тема ще отличи най-добрите на церемония в Пловдив на 11 март 2015 г. от 17.00 ч. в Пловдив в Дома на техниката /Голямата кинозала/

Стотици млади хора от 11 български града взеха участие в миналогодишния конкурс. „Една малка държава застана срещу една голяма империя. Дръзка и единна, нацията ни каза: Да – на смелостта, да – на толерантността, да – на човечността. Куражът и хуманността имат и българско лице”. Тези откъси от есетата на ученици от Пловдив накараха жури и гости да се изправят на крака на церемонията по награждаването през април, миналата година в Пловдив.

„Случилото се не бива да се забравя, то трябва да се предава на поколенията, за да не се повтаря никога повече, особено в 21 век. Затова ние отбелязваме ролята на българския народ, който заедно с Царя и Българската православна църква спаси 50 хил. евреи от фашисткия геноцид. Това е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който младите хора, трябва да говорят повече“, заяви д-р Невен Енчев.

Любословие по dartsnews.bg