0000255835-article2Бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова е починала вчера след продължително боледуване. Тя дълго се бори с рака, но не успя да победи.

Зоя е дългогодишен журналист в “168 часа”. Те бе една от марките на вестника. Нейните разследвания бяха в областта на националната сигурност, организираната престъпност, тайните на прехода. Тя бе автор на първото в българския печат разследване за войните между борческите групировки в зората на прехода “Мафията излезе на дюшеци”.  Тя откри във Виена бившия член на Политбюро на ЦК на БКП Огнян Дойнов, когото тогавшния главен прокурор Иван татарчев заплашваше да издири и да докара в България в чувал, и направи интревю с него.

Поклонението пред тленните останки ще бъде на 28 февруари от 10,30 в Дома на покойника на Централните софийски гробища.

Зоя Димитрова беше назначена за говорител в ДАНС през 2006 г. Автор е на две книги – “Любен Гоцев – човекът в сянка” и “Спомени за Огнян Дойнов”.

През 2012 г. беше оправдана по дело за разгласяване на класифицирана информация.

Последно Зоя работеше във фандацията “Радостина Константинова”. Радостина бе главен редактор на “168 часа” и един от създателите на едноименната пресгрупа и също почина от рак.