bjuz3ayuj4o9ugpll5uf_1

World Press Photo of the Year 2014

Журито на 58-о издание на World Press Photo, най-големия международен конкурс по фотография, обяви победителите за 2014 година.

В категорията „Водещи новини” победител стана руският фотограф Сергей Илницки със своята драматична снимка „Кухненска маса”, направена в Донецк в края на лятото на 2014 година. Той получи и втора награда в номинацията „Спорт” за серията снимки под надслов „Покорявайки скоростта”, която е направил по време на състезанията от Световната купа по скокове от трамплин в град Нижни Тагил.

„Такава висока награда, разбира се, е приятна, и всеки фотограф си мечтае да я получи – казва Илницки. – Но победата в един такъв конкурс зависи от цял комплекс случайности, както и от субективния избор на журито. Тази награда е важна за независимите фотографи, а за Европейската пресфото агенция, където аз работя – това си е обикновена, всекидневна работа”.
Олга Свиблова, директорка на московския арт музей по мултимедия, поздравявайки победителя в един свой коментар на сайта RBTH, определи този конкурс като най-авторитетен в сферата на репортажните снимки и отбеляза силния спад на интереса към този жанр в света. Щастие е, че конкурсът е жив, защото в условията на световната криза в печатните медии все по-рядко се поръчват фоторепортажи.

Още един руски фотограф – Сергей Пономарьов – зае третото място в номинацията „Водещи новини” за серията си снимки на тема „Конфликтът в сектора Газа”.

World Press Photo е най-голямата и най-престижната в света професионална фотоизложба. Вече повече от 50 години експерти отбират най-добрите фотографии и ги показват на света.

Източник: Любословие по ОЛЕГКРАСНОВ РУСКИДНЕВНИК, worldpressphoto.org/ Дата: 26.02.2015