Академичният съвет на Софийския университет ще решава за увеличението на семестриалните такси. Представителите на факултетите обмислят дали таксите за студентите редовна форма да бъде вдигната с 10%. Най-засегнати се очаква да бъдат задочниците, тъй като увеличението при тях може да достигне максимално допустимото, което се равнява на една трета от държавната субсидия. В същото време студентския съвет на СУ обяви онлайн референдум във връзка с предстоящото увеличение.

images

Гост по темата в студиото на “Денят започва” беше зам.-ректорът на университета проф. Атанас Герджиков. Той обясни, че през последните 6 години СУ е в тежко финансово положение. Причината е, че от началото на финансовата криза субсидията е намалена. Освен за заплати почти няма средства за друго, заяви той. Според него няма да има увеличение, защото в противен случай за някои семейства образованието няма да бъде достъпно. Герджиков каза, че студентският съвет е информиран за финансовото състояние на университета. Заместник-ректорът беше категоричен, че не трябва студентите да покриват дупките в бюджета. По негово мнение трябва да се направят две неща – да се намери начин част от липсите да бъдат покрити и да се изпълни Законът за висшето образование, в който е записано, че освен за количество, трябва да бъдат давани пари и за качествено образование.

По телефона в разговора с включи и председателят на студентския съвет Даниел Стоев. Той обясни, че все още не е ясно дали ще има увеличение на семестриалните такси. чрез официалната си позиция студентският съвет се обявява твърдо против подобно увеличение и смятат, че приетата стратегия през миналата година трябва да бъде доразработена на ниво Закон за висше образоване.

По темата работи: Мария Тодорова, 25.02.2015г.