untitled

По темата: министър Николай Ненчев, гост в студиото на “Тази сутрин” по bTV

“Има още няколко частни клиники, които работят на територията на Военно-медицинска академия, така както е работила „Дерма Прим МК”. Заради скандала бившият шеф на ВМА и депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев депозира оставката си като народен представител.”

Пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че не знае за колко договора става въпрос, но в тези клиники се ползва техника на ВМА, като печалбите остават в частните клиники. Все още обаче не са прекратени всички договори.

„Правим всичко възможно за да спрем каквото и да било източване на средства“, обясни министърът.

Той каза, че още в първия си ден като министър на отбраната е бил информиран за случая с „Дерма Прим“. „Бях уведомен за изключително неблагоприятни за болницата неща, едни безумия, които бяха извършвани там“, каза Ненчев. Той изказа пълна подкрепа за дейсвията на проф. Петров и добави, че само за последните месеци задълженията на ВМА са намалели с близо 27 млн. лева заради спирането на неизгодни договори с външни фирми.

Той даде още един пример, за източване – порционът за служещи в болницата е 14 лв. на ден, докато в „Пирогов“ например е 3.50 лв.

Ненчев каза, че министерството ще окаже пълно съдействие на прокуратурата и той се надява да има бързо съдопроизводство, така че отговорните лица да понесат отговорност.

Ненчев е имал няколко срещи с ген. Тонев. „Поисках да разбера защо това се е случило. Неговата теза беше, че тези дружества, които работят в болинцата, допринасят за финансовото положение. Тоест, болницата печели от тях. Има обаче известно разминаване в числата“, коментира той.

Ненчев даде и други примери за това, как Министерството на отбраната губи. Има обявявани конкурси, които се печелят от определени частни фирми. За да изпълнят поръчката обаче, те възлагат изпълнението на фирма, чийто принципал е военното миистерство. Така продукцията се оскъпява, вместо поръчката да бъде дадена директно военното дружество.

По темата работи: Мария Тодорова, 25.02.2015