maria_stoianovaЛюбословие.БГ честити рожденния ден на колежката Мария Стоянова. Желаем и много успехи, коректоност и да не забравя силните си журналистически достойнства. Тя е  член на СЕМ. Официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/

Мария Стоянова има дългогодишен опит в медиите. До 04.06.2012 тя е кореспондент на БНТ в Берлин. Нейната кандидатура бе избрана сред общо 12 номинирани. Всички те преминаха през три етапа – предложения на номинации, събеседване и публично изслушване на кандидатите. Мария Стоянова бе издигната от фондация „Център за развитие на медиите“.

Започва кариера си през 1995 г. в Дарик радио. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа Академия в Австрия, работи като кореспондент на Дарик радио от алпийската република.
В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел.

В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген“ Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността“.

Има зад гърба си множество практики в германски и австрийски медии.
През август 2003 г. се присъединява към големия екип на БНТ, а през февруари 2004г. реализира мечтата си и оглавява кореспондентския пункт на Националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

Автор е на 7 документални филма по външно-политическа теми, които са се излъчвали в най-гледано тв време и са се радвали на голям зрителски интерес.

Член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург.