obamaГоворителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки напуска поста си, за да се присъедини към държавната администрация.

Псаки ще бъде съветник на президента Барак Обама, с когото тя работеше по време на предизборната му кампания през 2008 г., съобщава РИА Новости. На брифинга, на който тя обяви, че напуска на Държавния департамент, руски журналист й зададе въпрос: “Ще слушаме ли ваши изявления в качеството ви на съветник на президента Обама?” На което Псаки отговори: “Това, че нервничите, означава ли, че и вашият външен министър нервничи? Да, уверена съм, че както и досега ще продължите да слушате изявленията ми”.

Псаки е известна с противоречивите си изказвания, както и с критиката си срещу Русия. Самата тя обяснява негативния си имидж в руските медии с “руската пропаганда”. В Русия за Псаки има много вицове. Ето един от тях, разказан от генералния директор на МИА “Русия днес” Дмитрий Кисельов: “Държавният департамент обявява, че Псаки излиза в отпуск, понеже е бременна. Питат я: “От кого сте бременна?” Псаки си поглежда бележките и отговаря: “За момента нямам информация. Като се върна в офиса, ще уточня”.

Любословие по БГНЕС/Вашингтон / САЩ