bnrБългарското национално радио ще отбележи 60-годишнината на композитора Кристиян Бояджиев с концерт под наслов “Все още”. Той ще се състои в Първо студио на БНР на 26 февруари от 19 ч. На сцената ще поднесат своите музикални изпълнения-поздрави Маргарита Хранова, Кирил Маричков, Орлин Горанов, Михаил Белчев, Хайгашод Агасян Георги Денков, Кирил Калев Славчо Пеев, Преслава Пейчева, Тони Чембъра, Нора Караиванова, Бисер Иванов, вокална група “Трик”, вокален ансамбъл “Спектрум”, вокален състав “Нова музика”, струнен квартет “Музикантс”, със специалното участие на пианиста Антони Дончев (диригент на Биг бенда на БНР). Всички песни в концерта ще прозвучат във версии, различни от познатите.

Аранжиментите на по-голямата част от пиесите са дело на пианиста Ясен Велчев, който с колегите си от група “Те” (Ивайло Звездомиров, Стоян Янкулов, Дарин Василев) ще партнира на солистите. Водещ на концерта е Михаил Йончев. Той ще изпълни и две песни създадени съвместно с Кристиян Бояджиев, научи ДУМА от Иван Върбанов.

“БНР ми даде възможност да направя много предавания като водещ и автор – със свободата да говоря за нещата, които харесвам; с изключителния шанс да предлагам музикални произведения от различни жанрове, които според моите критерии имат стойност” казва Кристиян Бояджиев. “Към тях, думите, вече имам отношение, каквото и към музиката… благодарение на Радиото, което ме заведе в безбрежния океан на словото. Не бих искал да си обяснявам или да разбирам механизма на създаването на музика.

Щастлив съм че съм част от процес, който по навик наричаме творчески, но сещаме ли се кой тук е Творецът? Чувствам се приятно и изпитвам радост от музиката, идваща чрез мен. Това е изключителна благодат и награда, която няма материален израз. Благодарен съм!”
Акцент в концерта “Все още” е премиерното представяне на “Песен за приятеля”, създадена от Кристиян Бояджиев по стихове на Михаил Белчев. Авторите ще изпълнят заедно творбата, посветена на техен истински приятел, който ще бъде и участник в концерта.

Дата: 25.02.2015 00:01 Източник: Дума – стр. 18