Сега четете
Откриха изложба, посветена и 3-ти март

Откриха изложба, посветена и 3-ти март

IMG_20150223_110836-300x225Тя бе под надслов „Борба, дейци, безсмъртие“ и бе организирана от Областната администрация и РИМ

Вчера в Перник бе открита изложба, посветена на Трети март. Тя бе под надслов „Борба, дейци, безсмъртие“. Експозицията, подредена послучай 137-та годишнина от Освобождението на България, бе организирана от Областната администрация, съвместно с Регионалния исторически музей.

„Изложбата, която откриваме, е специална, тъй като тук можем да видим експонати от фонда на Регионалния исторически музей в Перник, разказващи за подвига на участници в Руско-турската освободителна война от област Перник. За първи път експонати от регионалния музей биват представяни на изнесена сцена и за мен е чест да съм част от това събитие! 3-ти март е дата, която всеки българин носи в сърцето си. От тази сакрална дата започва историята на нова България, след мъчителните пет века под турско иго. Подвигът на героите, отдали живота си за свободата на родината, е постоянен извор на национално самочувствие. Сега тук има много млади хора и аз се надявам, че разглеждайки експозицията отново ще изпитате това чувство на гордост, че сте българи.“ С тези думи откри изложбата областният управител Ирена Соколова.

На всички гости на изложбата бяха подарени и поставени значки с трикольора на Република България, като символ на държавността и български дух.

„Благодаря на Областна администрация за подкрепата и реализирането на тази изложба. По този начин, в навечерието на 3-ти март, имаме възможност да предадем народния дух, за възстановяване на българската държавност“ каза Емилия Велинова – директор на Регионалния исторически музей в Перник.

В изложбата са представени копия на документи от архивите на национал-революционерите Иван Соколов и Симо Соколов, както и копие на Манифеста за обявяването на войната. В специални витрини са експонирани ордени и медали на опълченеца Тодор Стаменов от село Калища и вещи, принадлежали на архимандрит Зиновий.

Вижте и

След изложбата Областният управител покани абитуриентите от област Перник, на среща-разговор в конферентната зала на Областна администрация, където с лични мнения и примери, зрелостниците продължиха заложената отечествена тема и изведоха идеята за героизма като водеща.

Изложбата ще бъде разположена в атриума на Областна администрация до 26 февруари.

Дата: 24.02.2015 14:07
Източник: Съперник – стр. 2  Автор: Любомира ПЕЛОВА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре