Сега четете
Над 200 са филмовите заглавия тази година

Над 200 са филмовите заглавия тази година

gallery_195_1533“За нас е чест да сме домакини на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и тази година, но зад това стои много повече – стои огромният труд на екипите на фестивала и на НДК”, обърна се към всички участници в тазгодишното издание изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и изрази надежда, че НДК ще бъде добър домакин”.

По думите му подходът е бил много професионален и за кратко време е създадена организация, която ще впечатли гостите и участниците на фестивала. Той определи СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ като един от утвърдените формати за кино у нас и съобщи, че тази година в програмата са включени над 200 филма. “Изключително се радвам, че един от фокусите е грузинското кино, тъй един от любимите ми филми е грузинският “Не горую” (“Не тъгувай!”) на Даниеле”, сподели директорът на НДК и завърши с една грузинска поговорка, която най-добре илюстрира ентусиазма, с който се развива този фестивал през годините. “Един грузинец намерил подкова и си казал: Чудесно! Остава само да намерим кон и още три подкови!”.

Ежегодна награда “Творчески град на киното – София” ще гласува Столичният общински съвет тази година, съобщи новината Малина Едрева (председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичен общиски съвет). След като София беше удостоена от ЮНЕСКО с титлата “Световен град на киното”, това ни дава вдъхновението да работим още по-усърдно, допълни тя.

Втората голяма новина днес съобщи на откриващата пресконференция д-р Тодор Чобанов (зам.-кмет на столична община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости). Има решение на Столичния общински съвет за съставяне на специална комисия, чиято цел е да облекчава българското кино – производство чрез освобождаване от такси на определени продукции.
Директорът и продуцент на София Филм Фест Стефан Китанов благодари на НДК за партньорството и подчерта, че тазгодишното издание е посветено на 100-годишнината на българското кино. Над 70 са българските филми в програмата на фестивала, който ще бъде открит с българската лента “Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов.

Вижте и

“Този фестивал е чест за всички киномани. Благодарен съм за сериозното отношение на организаторите към българското кино”, каза зам.-министърът на културата Боил Банов и определи тазгодишното издание като изключително по отношение на съдържание и организация.

Sofia International Film Festival

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре