Сега четете
„5-те най-търсени заглавия“ със стотици участници

„5-те най-търсени заглавия“ със стотици участници

slider-785x5052-785x505_cНяколкостотин българи се включиха до момента в националната кампания „5-те най-търсени заглавия“ – 5.nalis.bg. Инициативата е на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ /НАБИС/ и цели да насърчи търсенето и четенето на специализирана и художествена литература. Инициативата започна през ноември 2014 г. със заглавия в областта на историята и археологията. Декември беше посветен на религията, етнографията и културологията, а ваканционният период – на художествената и детската литература. 2015 г. стартира с преход към икономика, социология и право, а до края на февруари се обсъждат изследвания из областта на архитектурата и точните науки. До момента най-голям е интересът към „История и археология“, а като че ли най-трудно участниците в кампанията успяват да определят предпочитаните заглавия в областта на икономиката, социологията и правото, показва анализа на данните от регистрационните форми.

Всеки, който желае да се включи, все още може да го направи като се регистрира на 5.nalis.bg. Гласуването по заглавия от дадена тема приключва ежемесечно с томбола, в която се изтегля името на един от участниците, който получава електронен четец или ценна книга, свързана със съответната дисциплина. Кампанията „5-те най-търсени заглавия” ще приключи през май. Голямата награда ще бъде връчена на ежегодния форум на фондация НАБИС, на който този път ще се обсъждат въпроси, свързани с проблемите и решенията на националните библиотечни обединения, споделящи обща софтуeрна платформа.

Националната кампания „5-те най-търсени заглавия“ отбелязва петата годишнина от създаването на фондация НАБИС, с подкрепата на фондация „Америка за България“. Основният проект е създаването и развитието на сводния онлайн каталог на академичните библиотеки в България – www.nalis.bg. От отварянето му за обществеността през септември 2010 г. библиографските записи в него непрекъснато нарастват – описаните издания са вече над 2,6 милиона като ползването му е абсолютно безплатно. Каталогът НАБИС дава възможност за търсене (вкл. по ключова дума) на заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни в мрежата на 38 български и 4 чуждестранни библиотеки като обхватът постоянно се разширява.

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре