В световен мащаб се наблюдава засилващата и притеснителна тенденция към затлъстяване на човечеството. Според Световната Здравна Организация (СЗО) има глобална епидемия от наднормено тегло и затлъстяване и то не само при възрастните хора, както беше преди време, а и при децата. По официални данни на организацията средно 10% от децата в света страдат от затлъстяване. В България статистиката сочи, че сред децата до осми клас между 13-18% са със затлъстяване или наднормено тегло, като най-лошото е, че с всяка изминала година тези показатели доста се увеличават. Затлъстяването при децата може да доведе до сериозни заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане, наличие на високи нива на холестерол. Освен това детето може да има и психологични проблеми, заради подигравките и отхвърлянето му от страна на неговите връстници.

Повечето родители се стараят да осигурят здравословна храна на децата си, да включват повече плодове и зеленчуци в менюто, да приготвят домашна храна и какво и още не. Но в действителност, контролът на храненето не винаги е лесна задача, защото децата прекарват голяма част от времето си в училище или дори сами вкъщи и „посягането“ към захарните или тестени изделия може лесно да се превърне в навик между основните хранения. Ето защо, освен здравословни хранителни навици, родителите, които искат да се погрижат за здравето на децата си и да предотвратят натрупването на наднормено тегло, следва да възпитат и добра двигателна култра. Най-лесният начин за това е от една страна личният пример, а от друга – да запишете малчугана в спортен клуб. Предимствата на втория вариант са доста. С детето ще работи треньор, който определено знае какво прави. Второ, не подценявате средата, особено когато става дума за отборните спортове – там детето ви ще е с негови връстници и със сигурност ще се адаптира по-лесно и ще се забавлява повече. Организацията и дисциплината, която има при спортните клубове също е много важна – определения ден за тренировка, определения час, графикът и рутината, правилата, които треньорът налага и т.н. Остава важният въпрос „как да избера спорта?“. Възможностите са доста и една, която със сигурност заслужава вниманието ви е хокеят. 10155327_717271391661594_3334063993650274547_nДецата се забавляват истински, което е основно изискване, когато избирате, любопитен е като занимание за децата и не е стереотипният футбол или волейбол.

Макар и не много популярен в България, хокеят на лед е прекрасен пример за колективен активен спорт, който ще развие общо двигателните качества на детето, координация и бърза ориентация и морално волеви и игрови качества. Интересното е, че колкото и да ви изглежда опасно практикуването на хокей, всъщност статистически погледнато това е спортът с най-малко травми и минимален риск от спортни деформации в света. Подобно на плуването, хокеят развива хармонично цялото тяло. Разбира се, повечето хора, когато чуят хокей веднага си представят леда, ниската температура на игрището и потенциалната опасност от изстинка, кашлица и т.н., което не е вярно. Нещо повече, лекарите са установили положителното въздействие на ледена пързалка върху дихателни проблеми, бронхити и заболявания като астмата, например.

В София един от най-добрите клубове за хокей на лед със сигурност е този към Национална спортна академия. Създаден през 2009 година  от Диан Лилов, Светлин Стоев, Станислав Кънчев и Руслан Христов, досега клубът се развива много последователно. Към момента може да се похвали с над 80 редодно трениращи деца, които от септември до арил спортуват на ледената пързалка на Зимния дворец. В топлия период на годината – от април до септември децата имат т.нар. „сухи тренировки“, обяснява Диан Лилов. Целта им е да поддържат формата в следсъстезателния период и да подготвят децата за новия сезон. В програмата им влизат много упражнения и занимания за ориентация, бързина, координация и екипност. Това гарантира плътна 12-месечна активност на децата, а не както е при някои други спортове, подходящи само за топлите месеци.

image-f9f63cf7928f676b30b59ab16aa5411112af8b90121be65ad6fb68badcdacb52-VКогато избирате хокеен клуб за детето си, много важно е да знаете какво възможности за спортно развитие предлага съответния клуб, каква история има и какви са отзивите. По тези параметри клубът при НСА изпъква сериозно, защото те са организаторите на първенството Cross Ice за деца до 10-годишна възраст и вземат активно участие в мероприятията от спортния календар на Българската асоциация по хокей на лед. Това е красноречиво безспорно за качеството на тренировките, а също и може да осигури добър старт на детето ви за евентуална спортна кариера.  „В годините ние успяхме да се наложим, да си изградим имидж и да завържем ползотворни партньорства, включително и със спонсори. Това ни позволява да осигурим на нашите деца пълна екипировка – протектори, кънки, ръкавици, каски, нагръдници, налакътници и т.н. с необходимото високо качество безплатно. Такава екипировка варира в границите между 500 и 1000 лв., в зависимост от възрастта на детето“ разказва треньорът Диан Лилов.

София, 20.02.2015 г.