Animalia national tourМожем ли да търсим някаква връзка между научната илюстрация и малката пластика? Има ли място реалистичното изкуство в дигитализираното ни ежедневие? Това са само част от въпросите, които си задават илюстраторът Милена Радева и скулпторът Илия Бояров, в резултат на което се ражда необичайният им проект Animalia.

Идеята за подобна симбиоза беше представена за първи път в края на миналата година в столицата и предизвика широк кръг от посетители да се вгледат в „чистото възприятие на красотата около нас“. „Решихме да представим този своеобразен диалог между акварел и бронз и в други градове в страната, защото вярваме, че странната на пръв поглед връзка между илюстрацията в по-голям от стандартния размер и реалистичната скулптура в малък мащаб ще предложи на всеки посетител да открие нещо специално за себе си“, споделя Милена.

Авторите канят всички да се включат в диалога Animalia, като разгледат под лупа – в буквален и преносен смисъл, 25 научни илюстрации и 22 скулптури на редица познати, но представени по непознат начин животни в:
Гр. Варна, 26 февруари – 12 март – Aрт салона на радио Варна
Гр. Русе, 2 април – 6 май – Екомузей Русе
Гр. В. Търново, 8 май – 30 май – Изложбени зали „Рафаил Михайлов“
Гр. Банкя, 1 юни – 15 юни – Арт-център Банкя
Гр. Пловдив, 18 юни – 2 юли – Trap gallery Капана
Гр. Бургас, 29 септември – 18 октомври – Галерия Богориди

По темата работи Мария Тодорова, 18.02.2015