Andrei Zahariev&Andreia Zahariev

БНТ1 с нов формат, посветен на малката днешна човешка история на диалога в голямата – тази на Васил Левски

От двадесет и трети февруари БНТ1 започва излъчването на 5-серийна рубрика, посветена на Васил Левски. Уникалният формат „Имам да ти казвам нещо” търси изгубената връзка между поколенията през разказа за живота на Дякона. Всеки понеделник в минутите след 7 часа, в рамките на сутрешния блок „Денят започва”, зрителите ще проследят срещата между един баща – Андрей Захариев /водещ на История.БГ/ и неговия 10-годишен син – Андрея Захариев. Разговорът между тях се развива около въпросите – как се става човек-лъв, какво събира Левски и Иисус, защо още не можем да настигнем някои от идеите на Апостола.

 

Връзката между бащата и сина наистина е интересна. Андрей Захариев е доктор по философия , изследовател на световната история, водещ на телевизионно предаване, пее възрожденски песни и пише есета. Но в тази документална поредица той ще се изправи пред въпросите на своето дете и ще трябва да отговори на най-трудните от тях.

 

Лицето на „По света и у нас” и „БНТ Такси” Спас Кьосев за първи път влиза в ролята на режисьор. Впечатляващите кадри са дело на операторите Атанас Атанасов и Мартин Велчев, Вяра Китанова е асистент-режисьор, а Албена Колчакова –  продуцент. „Имам да ти казвам нещо” се реализира по идея на Райчин Генов.

 

„Форматът пита дали съкровището,  което търсим,  в крайна сметка не е скрито именно в домашното ни  огнище.  Единственият начин да промениш някого или нещо е чрез личен пример. Нашият проект се опитва да подскаже, че общото ни бъдеще зависи най-вече от отношенията помежду ни, от вниманието, което си обръщаме, от уроците на времето, които се предават от баща на син.” – казва Спас Кьосев за поредицата. „Имам да ти казвам нещо” отвежда екипа до популярни и непознати места, свързани с историята на Васил Левски. Но историческите факти не са фокусът на формата. Авторите на поредицата се опитват да анализират мотивите, които стоят зад примера на Левски и смисъла на неговия житейски избор.

 

По текста работи Мария Тодорова, 18.02.2015