Dania-375x225Серия от три нападения в датската столица Копенхаген тази нощ отне живота на трима души. Петима души бяха ранени, обобщават световните агенции.
Първата атака стана вчера в късния следобед. Мъж засипва с куршуми витрините на културния център Крудтьонден, включващ конферентна зала и джаз кафе. В превод името на центъра означава Барутен погреб, посочва ТАСС.
В центъра в момента на нападението се провеждала публична дискусия, посветена на темата за изкуството, богохулството и свободата на словото, посочва АП. С водещ лектор –
шведският карикатурист Ларс Вилкс, известен със скандални карикатури на пророка Мохамед, разгневили ислямския свят преди няколко години и станали повод за непрестанни заплахи за живота му. Заради това Ларс Вилкс е под засилена охрана в родината си и всеки път, когато посещава съседна Дания, както беше и вчера.
В дебата в културния център участваше и френският посланик в Дания Франсоа Зимаре. На дискусията присъстваха няколко десетки души. Стрелбата започнала след изказване на Зимаре. Именно той успя да изпрати първи туит след атаката, в който каза, че е невредим, но после в телефонно обаждане до Франс прес разказа ужасяващи подробности, като това, че според него е имало 50 изстрела, а после чул от полицията, че изстрелите били много
повече, дори 200. Очевидци казват, че имало 30 дупки от куршуми по витрината на културния център. Други споменават за 40 изстрела.
Кадри, излъчени по редица телевизии, показват витрините на центъра направени на решето от куршумите. Би Би Си излъчи запис, в който се чува как активистката на Фемен Ирина Шевченко, която говори в културния център по време на дискусията, е прекъсната от залп от десетки изстрели. В нападението срещу културния център загина един от
присъствалите на дискусията, който според властите е 55-годишен мъж. Трима полицаи, охранявали културния център са ранени.
Непосредствено след тази атака полицията обяви, че смята, че това нападение е било покушение срещу Вилкс. Посланикът на Франция в Дания пък заяви по телефона пред Франс прес, че според него извършителят е имал намерение да повтори нападението в
Париж срещу “Шарли ебдо”, но не е могъл да влезе в културния център.
Париж веднага осъди атаката и я определи като терористичен акт. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че в най-скоро време в Дания ще дойде френският вътрешен министър Бернар Казньов.
Това нападение беше осъдено от ЕС и от САЩ. 

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит определи атаката срещу културния център като политически мотивиран терористичен
акт. Според самият Ларс Вилкс нападателят се е вдъхновил може би от атаката срещу “Шарли ебдо”.
Смяташе се първоначално, че извършителите на тази атака са двама, после обаче полицията обяви, че издирва само един човек. Той избягал с автомобил Фолгсваген поло, който беше открит близо до културния център празен. Бяха разпространени няколко фотографии от камери за наблюдение, на които се вижда със смътно изображение на издирвания мъж, облечен в дебело тъмно яке и шапка и шал в цвят бордо, скриващи частично лицето му. Според описанието на очевидците той е на възраст 25-30 години, атлетичен, около 1,85 метра висок. Някои очевидци разказват, че носел черен автомат и че имал вид на арабин.
Малко след полунощ местно време нови изстрел отекнаха в датската столица, близо до синагога. Един човек беше ранен тежко в главата и почина от раните си в болница. Един полицай беше ранен в крака, а друг в ръката, но няма опасност за живота им. Еврейската общност в Копенхаген идентифицира втората жертва като евреин, отговарящ за охраната на синагогата.
Първоначално беше съобщено, че и тази жертва е на 55 години, но после беше пояснено, че убитият е млад мъж, проверявал идващите в синагогата, за да отбележат ритуала Бар Мицва.
В синагогата при тази атака е имало 80 души. Религиозният обект се намирал на половин час път пеша от културния център, обект на първата атака. Заради тези две атаки столицата на Дания беше поставена под засилена полицейска охрана. Над нея прелитат хеликоптери и по улиците патрулират полицаи с кучета.
След двете нападения в района на работническия квартал Ньоребро близо до железопътната гара Ньорепорт мъж откри огън по полицаи, които бяха пратени да наблюдават жилищна сграда. Полицията поясни, че в даден момент мъжът се приближил до полицаите, наблюдаващи сградата. Те го призовали да спре, той открил огън по тях и полицията отвърнала, като го простреляла смъртоносно. В това нападение полицаи не са пострадали. Районът е в близост до местата на двете предишни атаки.
Датската полиция смята, че ликвидираният от нея мъж, е отговорен за другите две нападения.
Източник: БТА