Сега четете
Историята на Деня на Св. Валентин

Историята на Деня на Св. Валентин

kupidonПрез Средновековието празникът започва да се свързва с романтичната любов

Още през ХІV век на този ден започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. „валентинки“ – картички с любовни послания. През ХІХ век ръчно написаните послания са заменени от масово произвежданите готови картички. Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички. По данни на асоциацията жените купуват около 85% от всички валентинки.

Праобраз на св. Валентин – човекът Валентин
Дали историята на Деня на св. Валентин е само настоящото празнуване с вкусни шоколадови бонбони, красиви картички и блестящи годежни пръстени? Каква е историята зад този толкова широко разпространен празник?

Първоначално празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. Легендата разказва, че вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря, в което пишело „От Твоя Валентин“. От тогава любовните послания, които се разменят на този ден се наричат валентинки – на името на Свети Валентин и на неговата любов

Някои казват, че деня е кръстен на името на епископ Валентин, който живеел в Римската империя. Клавдий II бил император по това време. Той смятал, че неженените мъже са по-добри войници, така че решил да превърне в закон това младите мъже да не могат да се женят. Около 270 сл. Хр. Валентин се смилил над обречените войници, на които не било позволено да се женят или да видят своите любими.

Той станал застъпник на тези млади влюбени и започнал да изпълнява тайни бракосъчетания. Скоро бил разкрит и вкаран в затвора. Император Клавдий II се опитал да накара Валентин да започне да се покланя на римските богове, но Валентин отказал.
images
Друга версия на историята на Деня на св. Валентин разказва, че Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди смъртта си той и изпратил бележка и я подписал „от твоя Валентин”. Аура на романтика заобиколила смъртта му и тези, които знаели за това, разпространили приказката. Епископ Валентин станал Свети Валентин и славата му се разпростряла към Англия и Франция.

След смъртта си Валентин станал това, което е известно като „светец-покровител.” Някои го считат за духовен надзорник на ежегодния празник, в който младите римляни раздавали картички със сърчица на тези, с които искат официално да се срещнат. Този празник се провежда на всеки 14 февруари. Има валентинки в музеи по света, които датират от 1415 г.

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник.
Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи.

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника В Уелс правят „дървени любовни лъжици”, които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: „Отключи сърцето си за мен“
В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога – и с размяна на подаръци.
В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.
Германците са по-непретенциозни към този празник… По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината… За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени
Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d’amities) се разменят по английски тертип. St_val
В Дания предпочитат „невидими” картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина (Вие можете да си направите такива картички, ако пишете с лимонов сок).
В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай – ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички – коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още…
В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват на близките си… използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.
В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.
В САЩ освен сладникави картички, се пращат и с по-пиперлив подтекст от рода на „Много си дебела”, „Не те харесвам”, „Шефе, мразя те” и прочие…
В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба.

Гадаене на ябълка.

В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерите ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента.

Посланието е обичайте се!

Вижте и

По статията работи Мария Николчева

Ето и някои вкусни идеи, предоставени за празника, като чудесен повод да приготвим нещо интересно за хората, които обичаме. Било то за любимия човек до нас, за семейството ни, за приятелите ни или просто за себе си 😉

fe8fb6b1-7eaf-4be0-a7a9-c42d3bab082ad9f9c9a8-8e76-43d5-98c9-45277ec1db8c

Вкусни ВалентинкиЕнергийни ХапкиШоколадовиВалентинки ):

Информация: pgi-varna.com; allaboutpopularissues.org. Снимка:agencyangel.blogspot.com; gramofona.com.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре