букварИздателство “Просвета” отбелязва своя 70-годишен юбилей с уникална книга. “Българският буквар. 200 години в първи клас” въвежда читателя в пъстрото наследство от текстове и илюстрации, с които са израснали много поколения. Авторите Антон Стайков и Свобода Цекова са изследвали 130 от най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г.

Парадоксално е, че въпреки типовата структура и постоянните теми всеки буквар е различен и чувствителен към бита, социалните отношения, културата, кризите и конфликтите на времето, в което е писан.

Освен върху текстовете от именити български писатели книгата фокусира вниманието и върху илюстрациите на 55 емблематични за българското изкуство художници. Техните рисунки съдържат богата и разнообразна информация за това как са живели българските деца, какви знания за България и за света са получавали.

В този брой публикуваме нов откъс от книгата “Българският буквар. 200 години в първи клас”, която ще се появи на пазара през февруари. Той представя първия буквар на Прехода.

Дата: 10.02.2015 00:01  Източник: Издателство Просвета/ Любословие Животът днес – стр. 12