Сега четете
Цензура пази гърба на Блатер

Цензура пази гърба на Блатер

2014_FIFA_Announcement_(Joseph_Blatter)_6Сеп чака за пети управленски мандат, въпреки че превърна организацията в „плевня на корупцията“

Във ФИФА обичат да работят с доклади и след това да ги завъртат в своя полза независимо от съдържанието им. Точно така се получи с доклада на вече подалия оставка шеф на Етичната комисия Майкъл Гарсия. „Шпигел“ разкри, че точно такъв е бил подходът и спрямо един друг доклад, в който ловко се замитат намеците, че президентът Блатер е наясно с взимането на подкупи и не прави нищо, за да реформира ФИФА.

МИХАЕЛ ВУЛЦИНГЕР

Водещите фигури в администрацията на ФИФА обикалят много по света покрай професионалните си ангажименти и винаги са облечени с тъмносини сака с логото на работодателя си. По хотели и ресторанти обаче много от тези хора свалят възможно най-бързо служебното си облекло. Защото им е писнало от шеги за алчни чиновници или за световни първенства в пустинята. „Ужасният ни имидж навсякъде кънти покрай ушите ни“, признава служител на ФИФА, който, естествено, иска да остане анонимен.

В същото време Сеп Блатер живее на своя собствена планета. Като президент той ползва частен самолет, а когато кацне, го чакат лимузини, които го возят по задачи. Той няма за какво да се напъва. Неговият свят е свещен. Въпреки огромните щети по репутацията на организацията по време на вече 17-годишното му управление той не спира да повтаря при всяка възможност, че сега е шансът всичко да се промени. Сякаш не е именно негова вината, че ФИФА се е превърнала в „плевня на корупцията“, както я нарича Карл-Хайнц Румениге. Подобни твърдения обаче не спират швейцареца да твърди, че още не е изпълнил мисията си. Той има предвид най-вече задействаните преди 3 г. реформи за по-голяма прозрачност, които да покажат ФИФА като организация със сериозно ръководство. През май „Сеп Модернизатора“ ще се яви на избори за пети управленски мандат. И поне към момента изглежда така, сякаш повечето от 209-те федерации с право на глас го подкрепят. А и другите кандидати -йорданският принц Али бин ал Хюсеин, шефът на холандската федерация Майкъл ван Прааг и бившият носител на Златната топка Луиш Фиго не са хора, от които би трябвало да се притеснява.

За да демонстрира прозрачност, през 2011 г. Блатер създаде независима комисия, която да следи дали ръководството на ФИФА си върши добре работата. Оглави я реномираният швейцарски криминолог Марк Пийт, професор по наказателно право от Юридическия факултет на университета в Базел. На Пийт му се носи славата на международен експерт в битката срещу корупцията. В продължение на близо 2 г. между януари 2012 г. и ноември 2013 заедно с една дузина помощници той нищи структурите на ФИФА. Въпросите, които обаче нямам как да не се зададат в случая, са: Доколко независим е бил всъщност Пийт? И доколко се е бъркал в работата му Блатер? На 22 април миналата година бе публикуван окончателният доклад на Пийт, в който ФИФА е описана като невъзможна за сканиране отвън. Препоръчва реформи като създаване на Етична комисия и споменава реформи, в които не е успял. Централни точки в неговата програма са съпротивата на служителите и отказът на Изпълкома на ФИФА да се отвори за кандидати извън футболния бранш. Като противници на реформите са споменати най-вече представителите на европейските федерации.

Президентът Блатер пък е представен в положителна светлина като човек, който е готов да подкрепи реформите. „Ако Блатер получи още време за действие, шансовете на реформите да успеят са най-големи. Става дума за действия по цялата верига“, казва след това Пийт в интервю за „Нойе цюрхер Цайтунг“. А след това добавя пред телевизия SRF: „Интересното е, че Блатер на практика беше съгласен с всичко. От тази гледна точка той е важен за реформите!“
Сега обаче се оказва, че докладът на Пийт е бил много по-критичен. И преди да бъде публикуван, на 24 февруари 2014 г. е бил пратен за „потвърждение на фактите“ до главния юрист на ФИФА Марко Вилигер. Близък, ако не и най-близкият довереник на Блатер в централата.

„Това са нормални неща, като поръчител ФИФА има правото да знае какво ще се публикува за нея“, измива си ръцете самият Пийт. След 2 седмици, на 13 март, му е върната редактираната версия на собствения му доклад, в която фигурират общо 37 забележки – по спорни теми или грешки, които изискват доизпипване. И изобщо не става дума само за „потвърждение на фактите“, а за откровено критикуване на доклада на Пийт. Особено по отношение на скандала със седемцифрените подкупи, които от вече фалиралата компания за притежание на тв права ISL/ ISMM са плащали на важни клечки от ФИФА.

„Може да се мине и без цялата справка по случая“, обръща внимание Вилигер. По отношение на външните влизания, упражнявани, за да получат Русия и Катар домакинствата на Мондиал 2018 и Мондиал 2022, Вилигер откровено се подиграва с този пасаж на доклада: „Това звучи повече като критична статия от вестник или разказване на приказка, отколкото като научен доклад!“ И впоследствие два сериозни пасажа, в които се говори за основната за роля на Блатер в аферата, са изцяло задраскани. Задраскана в целия материал е и думата „скандал“. Навсякъде тя е заменена с фразата „неща, които са се случили в миналото“.

Всичко това сериозно навежда на мисълта за цензура. Колкото и от ФИФА да отричат. „Не може да се говори за намеса в доклада. А и президентът Блатер през цялото време беше наясно с действията на Вилигер
– твърди в свое официално съобщение ФИФА.
– Това са нормални неща в подобни случаи, поръчителят проверява фактите и коментарите!“ Самият Пийт пък признава, че в работата му има намеса. „Не съм насочван в работата си.
Задраскването на пасажи от доклада е стратегическо решение

Вижте и
Румен Радев

В крайна сметка Блатер е човекът, който решава за бъдещото провеждане на реформите“, коментира Пийт.

На някои места в доклада му обаче изглежда точно така, сякаш някой го е насочвал. Особено с оглед на една централна мисъл на Пийт, на която е реагирано в редактираната версия. „Успехите на реформите зависят от промяна в културата на всички нива на организацията“, се казва в първата версия на доклада. А Вилигер го реже с думите: „Какво искате да кажете? Може би че ФИФА има нужда от ново ръководство? Ръководството е президентът, а него го признавате за ключова фигура по отношение на реформите.“ И в този случай обаче Пийт не реагира, а просто реже пасажа за Блатер. И вместо него в крайната версия на доклада пише: „Реформите зависят от влиятелните фигури, които с добрия си пример трябва да действат в интерес на ФИФА и на футбола!“ Което от гледна точка на Блатер означава да гледа най-вече своя собствен интерес…

 

Дата: 09.02.2015 02:47  Източник: 7 дни спорт – стр. 21

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре