Сега четете
Необходим ли е нов закон за възродителния процес, както иска ДПС?

Необходим ли е нов закон за възродителния процес, както иска ДПС?

Корман Исмаилов, Реформаторски блок за предаването „Лице в лице” по bTV

Корман Исмайлов Източник на снимката: politikata.net
Корман Исмайлов
Източник на снимката: politikata.net

Трудно се въздържах да не взема участие в дебата в пленарна зала, докато гледах от страни как един често разигравам сценарий работи и измества реалната тема. Това каза след днешното обсъждане около закона за турските имена Корман Исмаилов.

Лидерът на НПСД заяви, че по принцип подкрепя текстовете, но проблемът е кой и защо ги внася.

Според него ръководството на ДПС има интерес да възпроизвежда болките и страховете на хората. „Ако тези въпроси бъдат решени, те на практика ще загубят един от основните си козове в правенето на малцинствен етно популизъм.”, убеден е Исмаилов. „Реално, ако ДПС искаше, можеше да прокара тези неща във времето. Те обаче умишлено се оставят за периоди на опозиция.”, посочи той. За Корман Исмаилов обаче етническото и религиозното противопоставяне са много лесна тема за експлоатация не само в България, а и в света.

Той подчерта, че Лютви Местан и компания могат да излязат от изолацията, в която се намират, единствено и само през ГЕРБ, като допълни, че в момента никой не иска да попадне с тях в едно ново управление. „Ако евентуално утре алтернативата на днешното управление са БСП и ДПС, то това вече ще бъде края на ДПС.”, подчерта в студиото на бТВ Корман Исмаилов. „Оказа се, че и целувката е била фалшива. Реално престъплението върви с наказанието.”, добави лидерът на НПСД.

Според него в ГЕРБ има среди, които разглеждат ДПС като една константа, като партия, която контролира етническия мир, а до някъде го има и плащането за етнически мир. „Ако интеграцията на българските турци и мюсюлмани реално се беше случила това щеше да обезсмисли ръководството на ДПС.”, смята Исмаилов.

По думите му задкулисието не е разрушено, но колкото по-публично и по-пряко се изговарят нещата, то ще отслабва, обаче ни трябва още доста време. Корман Исмаилов изрази мнение, че за да имаме свободата да го правим, избирателите трябва да са икономически по-независими.

Вижте и

Ще подкрепя предложения закон, защото това е и очакването на хората, които бяха обект на репресията. Този закон има малко действие върху определени хора и трябваше да се направи много отдавна. Демократичната държава трябваше по административен ред да заличи следите за сменените имена без да чака някой друг да го прави.”, заяви Исмаилов на финал.

София, 6.02.2015 г.
По темата работи Мария Тодорова

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре