Сега четете
Сандра Алексиева: С "1001 рецепти" февруари ще бъде по-топъл и апетитен от всякога!

Сандра Алексиева: С "1001 рецепти" февруари ще бъде по-топъл и апетитен от всякога!

10294975_10153066783034725_941023148561312270_oТя се казва  Сандра Алексиева и е създател на един от най-популярните кулинарни сайтове в България. Занимава се с кулинария от осем години и цени професията си, защото всеки ден научава нещо любопитно и има повод да се среща с нови хора, които също като нея ценят добрата храна и обичат да ѝ се наслаждават. В месеца ва любовта и виното, апетита и топлината тя разказа пред Андрей Велчев и специално за Любословие.БГ много тайни и тънкости от и за кухнята.

[spider_facebook id=“1″]

Има ли връзка между “Приказките от 1001 нощ”  и името на вашата медия?
За нас беше важно да отличим нашата медия с име, което дава препратка към нещо приказно и добре познато и все пак е съвсем ясно и дава яснота за кулинарната посока на развитие. В този смисъл приказките от 1001 нощ ни свършиха чудесна работа за създаването на нашата идентичност и бранд.

А защо онлайн медия за кулинария?
През 2007-ма година, когато създадохме нашия бранд, бяхме печатно кулинарно списание, което излизаше ежемесечно. С течение на годините и тенденциите в медиите, решихме да спрем печатното издание и да го превърнем в дигитална медия, тъй като все повече хора използват интернет като източник на информация. Този наш ход се оказа изключително правилен и чрез дигиталното пространство успяхме да достигнем до почти всяка българска кухня, което с хартиен носител е неосъществима цел.

Кое е първото ястие, което сготвихте сама?
Беше в периода на ранните ми ученически години – вероятно в четвърти или може би пети клас. Бях направила пълнени червени чушки, за които майка ми ми съдейства с подробни инструкции по телефона. Получиха се страхотни и помня, че родителите ми бяха толкова горди с моя кулинарен успех, че почерпиха и съседите ни, които ни бяха много близки приятели.

10974732_10153066786159725_4639604613454025540_o

Кое запали искрата на “черпака”?

Онова, което помня най-ясно от историята с пълнените чушки, не е вкусът на първото успешно сготвено ястие, а щастливите лица на близките ми, докато вечерят. В онзи момент установих, че в това да правиш хората щастливи със сготвена от теб храна има някаква магия, до която много ми се иска да се докосна.

Ако перифразирам мотото на българска кулинарна телевизия,  че “апетитът идва с гледането” – идва ли апетитът със сърфирането в интернет?

Да. Един от най-сигурните признаци, че човек ще сготви дадена рецепта от нашия сайт, е ако чрез снимката на ястието сме успели да го накараме несъзнателно да преглътне в следствие на сюнкоотделяне. А това се случва, когато в снимката има ярки и добре балансирани цветове. Много хора си мислят, че в снимането на храна няма особена философия, но дори там обработката на снимките е от ключово значение, защото ако успееш да извадиш на преден план правилния зелен и червен цвят, всичко си идва по местата и слюнкоотделянето е факт.

10974528_10153066784674725_8123726306277927283_o

Подобно на журналистите, има теория, че професионалният готвач скрива нещо от своите рецепти, вярно ли е?

Да. Често крие най-важните тънкости. И не защото не иска да ги издава, а защото в повечето случаи при описанието пропуска да допълни детайлите, тъй като на него самия те му се струват ясни и по подразбиране. А за начинаещия в кухнята именно обяснените в детайл рецепти са от полза.

Защо възрастните домакини не харесват готовите торти?
Поради две основни причини – първата е, че сегашните готови торти нямат общо нито с торта Гараш от тяхното детство, нито с торта Добуш. А това са класики, които не могат да бъдат изместени с годините.

Втората причина е, че всяка възрастна домакиня иска да докаже уменията си с една домашна торта, правена от нея, а не с купена от близката сладкарница…

Кой е любимият ви готвач?
Нямам любим готвач. Но като проимам, ще се омъжа за него. Иначе харесвам Андре Токев, но той отдавна е женен…

Прилича ли вашата професия на руския сериал “Кухня” – низ от комични ситуации и битка за шефството в кухнята?
Работата ми е забавна и динамична, но няма реална битка за шефство в кухнята. С колегите в бранша сме много повече приятели, отколкото конкуренти, и се стремим да си помагаме, а не да си пречим. Кулинарията е вид изкуство, в което всеки има свой почерк и би било неестествено да се състезаваме, когато всеки от нас има толкова ярка линия на създаване на рецептите си.

Комичните ситуации са повече в кухнята, отколкото в медийното пространство, но за тях малко готвачи смеят да разкажат.

Вижте и

10498024_10153066784684725_8558871761751624767_o

Кое прави една кухня отлична?
Чистотата и оборудването. Второто изисква не толкова грижа, колкото инвестиция, защото всеки уред е важен – от фурната до миксера. Но си заслужава да се инвестира в оборудване и да се разсъждава в дългосрочен план, защото добрата кухня може да донесе добри приходи, а ако е домашна – семеен уют.

Никоя кухня обаче не е отлична, ако не се използва редовно.

Нашата медия е посветена на любовта към словото, как се поддържа тя според вас – като грижовно подготвено блюдо или?
Поддържа се с постоянство и обич към бранда. Без значение в какъв сегмент е дадена марка, тя е успешна или неуспешна в зависимост от личното отношение на нейните създатели. По същия начин се създават и добре приготвените блюда – с отношение, грижа и емоция.

Какво е мнението Ви за диетичното хранене?
Много хора у нас възприемат думата „диета“ като лишаване от храна или ограничение. А това не е вярно. Диета означава режим, а режим не означава непременно гладуване. Смятам, че режимът на хранене е задължителен, ако човек иска да бъде здрав, и е важно да се интересува от състава и комбинациите на храните, които консумира. Противник съм на гладуването и изтощаването на организма, причинени от суета.

На любовта, виното и какво е месец февруари?
Месец февруари за мен на първо място е месецът с рождената ми дата, след това е месецът с виното, любовта и кулинарията, месецът на фантазията в кухнята, месецът на опиянението и от тази календарна година – месецът на гурме събитията. На 14-ти февруари ми предстои първото специализирано събитие с кулинарна тематика, в което ще готвя в една от най-скъпо оборудваните във високия клас професионални кухни в България – ShowHow, и ще дам възможност на своите почитатели и на ценителите на вкусната храна да направят резервация за празника и да се насладят на тунизийска кухня. Планирала съм четиристепенно меню от зеленчуково предястие, салата с маринована риба и каперси, основно ястие с лаврак и морски дарове, десерти парфе, бадемови сладки с шам фъстък и авангардни хапки от фурми. Ще представим отлежало вино, чиито качества ще обогатят удоволствието от храната, а десертите ще откроим, като ги поднесем с глътка ароматно кафе . И за да се почувстват гостите ни като на истинско пътешествие в Тунис, група музиканти ще се погрижат за атмосферата с музика на живо, а автентичните разкази за приключенията на нашия екип в Тунис ще допълнят емоцията на вечерта.

Така месец февруари ще бъде по-топъл и апетитен от всякога!

Интервю на Андрей Велчев, Любословие.БГ, 06.02.2015

.spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре