skandinavskaja-dieta_4Здравословно хранене, упражнения и положителна нагласа, съветва диетологът Карлос Риос

Схващането за думата “диета” обикновено е свързана с разбирането за временна промяна в храненето, при която се намаляват калориите, като изяждаме малко повече от порция маруля и едно кисело мляко. Можем да забравим негативните асоциации и да вкараме думата в друг контекст: диета – навикът на здравословно хранене за по-дълго време, който е наистина ефективен.
Диетологът Карлос Риос открил, че пациентите му са притеснени, защото не могат да се ограничават и следователно не отслабват, съобщи испанският в. “Ел Мундо”. Той нарича това намаляване на енергийния баланс, или намаляване на калориите, за да изразходваме повече, отколкото консумираме.

Според него подобно начинание е глупаво и обречено на провал.
Калориите са ключов фактор за свалянето на мазнините, но също и за здравето ни. Затова експертът предупреждава, че ако си наложим голямо ограничение на калориите за дълго време, метаболизмът ни ще се забави и хипоталамусът, който отговаря за регулирането на теглото, ще се приспособи към нискокалоричната диета и ще спрем да отслабване.

Това пък ще предизвика промени в хормоните, като понижение на лептина, или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. И не е само това. Липсата на енергия и умората малко по малко ще се превърнат в ежедневие и ще премахнат всякакво желание за упражнения.

Резултатът е изоставяне на диетата и попадане в порочния кръг на т.нар. “йо-йо” ефект. Разочарован от липсата на прогрес, човек с връща към предишния си хранителен режим, но по-гладен и с по-бавен метаболизъм. От това следват още няколко килограма отгоре. Обаче, Карлос Риос вярва, че не всичко е изгубено и проблемът може да се реши, като се фокусираме върху три неща:

1. Научете се да се храните
Никой не иска да яде по-малко, а по-здравословно. Трябва знаем как това, което ядем, се отразява на тялото ни и да подбираме храната си балансирано, за да получим всички хранителни вещества. Този процес не започва в кухнята, а от списъка с продукти, към които се насочваме в магазина. Той трябва да има повече естествени продукти и по-малко обработени храни.

2. Създайте си програма за тренировки
Упражненията са много полезни за здравето – както физическите, така и умствените. Също така е важно и да ги правим правилно. Не всички хора имат нужда от един и същи тип упражнения. За постигането на оптимален резултат физическата активност трябва да се съобразява с възможностите и желанията на всеки човек. Така не само се наслаждаваме на спорта, но и си спестяваме травмите.

3. Поддържайте положителна нагласа
Мотивацията е съществена за започването на какъвто и да е проект, още повече ако се отнася за начина ни на живот. Средата, хората, които я съставят, както и разумните и реалистични очаквания са в основата на всяка промяна.

Не е важно броенето на калориите, а да знаем как да подбираме храната, но съобразно с нуждата от енергия, да не забравяме упражненията, които са основна част от всеки хранителен план.
При добрата диета няма забранени храни, а само погрешна нагласа.