news_main_784_59На 100-годишния юбилей на българското кино ще бъде посветено 19-ото издание на международния “София филм фест” (5-15-22 март). Ще бъде отпразнувана подобаващо и титлата “София – творчески град на киното на ЮНЕСКО”, която столицата полУчи в края на миналата година от Генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – Ирина Бокова. Това съобщи на първата пресконференция по повод традиционното пролетно киносъбитие директорът на Сфф Стефан Китанов.

Тази година е подчертано и партньорството с Националния филмов център във връзка с вековния юбилей на българското кино. А през 2015 г. се очаква да бъдат завършени 16 родни продукции, отбеляза директорът на НфЦ Георги Чолаков. Около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма ще бъдат показани на 19-ия международен “София филм фест” от 5 март. Церемонията по награждаването е на 14 март, а програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Варна и Пловдив, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще “подгрее” фестивала от 27 февруари. Специални програми вървят от началото на месеца в Плевен и Стара Загора.

Събитието се открива, както ДУМА писа, с дебютния игрален филм “Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов, който живее във Франция. Сценарият е на кинолегендата Жан-Клод Кариер, носител на почетен “Оскар” за цялостно творчество, който ще удостои премиерата с личното си присъствие.

Режисьорът Стефан Командарев е първият българин, който ще председателства международното жури, а два наши филма са сред 12-те претендента за голямата награда за първи или втори игрален филм. Това са “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който тези дни спечели, както ДУМА писа, поредното си престижно отличие – наградата на името на Ингмар Бергман на фестивала в Гьотеборг, Швеция, и “Прелюбодеяние” на Явор Веселинов. Към момента е ясно, че те ще се състезават с “Хилда” на мексиканския режисьор Андрес Кларионд, “Без граници” на иранеца Амирхосеин Асгари, “Млади сме, силни сме” на Бурхан Курбани от Германия, турско-германската продукция “Иви” на Толга Карачелик, “Денят на Патрик” на ирландския режисьор Тери Макмахон, “По необясними причини” на Габор Рейз (Унгария). Заглавията на останалите четири ленти в конкурса ще станат ясни по-късно.

По традиция в рубриката
„Ново българско кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2014 г., и български документални премиери. Стефан Китанов поясни, че той и още деветима колеги са направили специалната селекция “2х10” – “10 класически български филма (до 1989 г.)” и “10 филма на новото българско кино (след 1990 г.)”. Идеята е те да бъдат прожектирани със субтитри на английски език във видеозалата на фестивала. Това е възможност чуждестранните гости, сред които представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти, фестивални селекционери и търговски компании, да се запознаят с нашите филми. По този начин, чрез фестивала, ще се опитаме да направим България тема в международните фестивали по света, подчерта Стефан Китанов.

Българският участник в Балканския конкурс, който ще включва топ заглавия от региона, е “Омбре” на напусналия ни миналата година режисьор Захари Паунов.

Наградата “Джеймисън” за български късометражен филм ще бъде връчена за 12-и път. Повече от десетилетие тя провокира млади кинематографисти от България да представят своите нови филми, а в много случаи – и да създадат творби за участие. Тази година са кандидатствали 71 филма, сред които ще бъдат определени 12 за участие в конкурса. Международното жури ще посочи победителя сред тях, на който ще бъде връчена наградата на стойност 6000 евро.
Европейският елит във филмовата индустрия ще събере 12-ото издание на “София мийтингс”, на което се разглеждат проекти за първи, втори и трети игрални филми. Ще бъдат представени всички творби, които са тръгнали от този форум през годините, съобщи Мира Сталева, директорка на “София мийтингс” и зам.-директорка на фестивала.

За първи път СФФ ще насочи фокус върху кинематографията на ГрУзия
Изключителна селекция на съвременни и класически филми, както и много гости, които ще ги представят лично пред българска публика, трябва да очакват киноманите. А сред членовете на журито е режисьорът Леван Когуашвили, който спечели Голямата награда на СФФ 2014 с филма си “Срещи на сляпо”.

В международното жури ще бъде и Джей Джион – програмен директор на кинофестивала в Пусан, Южна Корея, определян като азиатския Кан. Градът също бе удостоен с титлата “Творчески град на ЮНЕСКО”, наред със София и ирландския Голуей.

Филми, завоювали най-важните отличия от водещите кинофестивали в света, ще бъдат прожектирани под рубриката “Големите награди”. Сред тях са “Зимен сън” на Нури Билге Джейлан със “Златна палма” в Кан’14, “Черен въглен, тънък лед” на Дяо Инан със “Златна мечка” на Берлинале’14, “Гълъб седна на клона, разсъждавайки върху съществуването” на Рой Андершон със “Златен лъв” във Венеция’14.

В рубриката “Киното днес майсторите” присъстват “Два дни, една нощ” на Братя Дарден, носителят на наградата в секцията “Особен поглед” от Кан 2014 “Белият бог” на Корнел Мундруцо, за който ДУМА писа, “Спокойни води” на японката Наоми Кавазе, “1001 грама” на Бент Хамер, най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл “Рио 50 градуса”, режисьорската творба на Томи Лий Джоунс “The Homesman”, “Моята разходка в дивото” на Жан-Марк Вале, “Най-екзотичният хотел Мериголд 2” на майстора Джон Мадън, както и “Все още Алис” на Ричард Глацър и Уош Уестморланд.

В програмата “Киното утре откритията” ще бъде представен революционният фестивален хит на Мирослав Слабошпицки “Племето”, “Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата – “Чест” на Матю Уорчъс, получил специалната “Queer Palm”.

“Левиатан” на Сергей Звягинцев е сред галапремиерите и специалните събития на 19-ото издание на СФФ, както ДУМА писа. Очаква се самият режисьор да го представи пред българската публика.

Златният КЕН Фестивалният билет ще бъде на разположение на най-запалените киномани в средата на февруари в местата, на които пазаруваме, в магазините за подаръци, в книжарници, барове и още много други, както миналата година. Всеки ще може да запази своето място собственоръчно – онлайн или по телефона, чрез оператор. На пазара ще бъдат пуснати няколко “златни кена”, чрез които уцелилите ги щастливци ще получат билети за всички прожекции, както и достъп до фестивалните събития, гости и т.н.

Най-екзотичният хотел Мариголд 2″ – реж. Джон Мадън, с участието на Джуди Денч

Зимен сън” – реж. Нури Билге Джейлан носител на “Златна палма” в Кан