За първи път на български език излиза сборникът с разкази „Само живот” от носителката на Нобелова награда за литература за 2013 г. Алис Мънро. При излизането му през 2013 г. писателката обяви, че тази книга ще е последният сборник, който издава.

Korica, Alice Munro„Алис Мънро е известна като автор на разкази, но привнася толкова дълбочина, мъдрост и прецизност във всяка история, колкото и най-големите автори на романи”, се казва в мотивите на журито на Нобеловата награда.

Един от най-добрите автори на кратка проза не само на нашето време, а изобщо.”, ласкаво я описва критиката в The New York Times Book Review.

Бостън Глоуб не пести препоръките си към разказите на нобелистката: „Мъдър и незабравим, „Само живот” е вълшебен дар – напомняне защо творбите на Алис Мънро ще се помнят дълго.

С 14 сборника с разкази за гърба си, 84-годишната Алис Мънро е призната за най-добрия световен автор на кратка проза, за което свидетелства присъдената ѝ Нобелова награда за литература за 2013 г., предшествана и от награда „Букър” за цялостно творчество през 2009. Писателката е роденa на 10 юли 1931 г. в Уингам, Онтарио, а канадската провинция е основният фон на творбите ѝ, наситени с емоционална дълбочина и запомнящи се образи. През 1963 г. заедно с мъжа си отваря книжарницата Munro’s Books, която става известна в Канада и в Съединените Щати. Често я наричат „канадския Чехов”. В началото на нашия век тя води и спечели борба с рака. Тази енергия е очевидна и на белия лист. „Няма друг автор, който да събира толкова живот по толкова малко страници. Те могат да бъдат четени пак и пак, разкривайки все повече с всеки прочит.”, описва я The Miami Herald

София, 3.02.2015 г.
Автор: Мария Тодорова