Сега четете
“Букви на склад”: фотоизложба, вдъхновена от типографията

“Букви на склад”: фотоизложба, вдъхновена от типографията

3f6250bf3b19acb5bcc321800f8da587Тази седмица Пловдив е в очакване на една интригуваща фотоизложба, която ще обърне погледите ни назад. “Букви на склад” е своеобразно представяне на “буквеността” от времето на социализма. Авторката Щилиана Андонова се вдъхновява от типографията и в продължение на години търси различни шрифтове в градското пространство. Намира ги в забравени по фасадите на сградите табели в София, Перник, Пловдив, Берлин, Франкфурт на Майн и други градове, а камерата ѝ ги запечатва.

Щилиана се запалва от типографията още като студентка по фотография в първи курс, когато посещава лекциите по шрифт и установява, че тази материя ѝ е адски интересна. Пред нея се разкрива цял един нов свят, тя започва да се вълнува от това как се изграждат буквите – от законите, дизайна… Открива красотата на кирилицата, започва да наблюдава и да забелязва остатъци от табели по фасадите.

Тя е впечатлена от факта, че тези букви всъщност са уникални. Те не са част от шрифтова система, а са били измисляни единствено и специално за да бъдат изписвани названията, които висят над витрините на магазини и ги рекламират. Монтирани са здраво и може би затова е толкова трудно да бъдат махнати, благодарение на което ние все още ги виждаме тук-там. Всъщност, ние май отдавна сме престанали да ги забелязваме и сме ги приели за фон… Ще ги видим с нови очи през погледа на Щилиана и нейната камера.

Снимките, които съм подбрала, представят една малка част от “Букви на склад”. Пълната колекция в целия ѝ блясък можете да видите ето тук, а избрани снимки ще бъдат изложени до края на месец февруари в галерия “Ластици” в Пловдив (ул. “Христо Дюкмеджиев” 6, в Капана). Откриването е тази събота, 31 януари, от 18 ч.

Вижте и

Любословие/ momichetataotgrada.com 28.01.2015

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре