98c69bf8440Първите в България кинопрожекции, адаптирани към нуждите на хора с аутизъм, ще се състоят в седем града в цялата страна. Деца и възрастни със специални нужди ще могат да гледат премиерната анимационна комедия “Овцата Шон: Филмът” в най-модерните киносалони на регулярни цени. Инициативата е на филмовия разпространител А Плюс Синема.

Еднократните специални прожекции ще се случат на 7 февруари от 10,30 ч. в Cinema City Mall of Sofia, Cinema City Пловдив, Cinema City Бургас, Cinema City Русе, Cinema City Стара Загора, Метропол Враца и Cinemagic Търговище.

Стандартният кинопоказ често е сериозно предизвикателство за зрителите от аутистичния спектър, както и за такива със сетивни или интелектуални затруднения. Силният многоканален звук и тъмнината причиняват тревога у някои от тях, а нуждата да изразяват емоциите си понякога бива посрещната с не одобрение от други зрители.

“Като киноман, бях изумен, когато разбрах, че някои хора от аутистичния спектър никога през живота си не са ходили на кино”, споделя Марко Марков, който е маркетинг мениджър на А Плюс Синема – “Аз и екипът на фирмата работихме с огромно желание и ентусиазъм, за да направим това вълнуващо изживяване достъпно и за тях”.

Извънредните прожекции на новия анимационен хит от създателите на “Пиратите!

Банда наудачници” ще бъдат достъпни за всички зрители, независимо дали имат специални нужди или просто предпочитат по-ненатоварващо за сетивата прекарване. Те могат да очакват следните промени към стандартните условия в киносалоните: нивото на звука ще бъде по-ниско от обичайното и ще са активни само колоните в предната част на киносалона; светлините в залата ще бъдат полузагасени; няма да има трейлъри преди началото на филма; зрителите ще бъдат свободни да се движат из киносалона (тичането не е позволено, а децата трябва да бъдат под постоянно наблюдение).

“Овцата Шон: Филмът”
Бунтарски настроената овца Шон и неговото стадо решават да си вземат почивен ден от скучната и монотонна работа във фермата, но плановете им напълно се оплитат. Несръчните животни бутат караваната със спящия в нея фермер и тя полита надолу по хълма право към Големия град! Сега животните трябва да стигнат до града незабелязано, да открият фермера и верното му куче Бицър и да върнат всичко така, както е било… без фермерът да разбере за тяхната пакост.
Филмът тръгва по кината в цялата страна на 6 февруари.