safe_imageНай-известният баски писател Бернардо Ачага пристига в България по покана на Институт Сервантес – София. Срещата с публиката ще бъде на 29 януари от 18.30 ч. в книжарница “Гринуич” на бул. “Витоша” 126. Водещ на разговора с Бернардо Ачага и Мария Пачкова е българският поет и публицист Марин Бодаков, научи ДУМА от Меглена Мишева, координатор “Културни прояви” от Институт Сервантес.

Ачага е сред най-известните представители на баската литература. Роден през 1951 г., бъдещият автор следва първоначално икономика в Билбао, а по-късно и философия в Барселона. Работи като банков служител, книготърговец и учител по баски, официалният език на баското малцинство в Испания. От началото на 80-те години се посвещава изцяло на писането. Със своите романи, стихове, детски книги и текстове за група “Banda Pott” Ачага спечелва голяма популярност в родината си.

Мария Пачкова превежда и двете книги на Ачага на български, издадени от изд. “Панорама” “Синът на акордеониста” и “Обабакоак” (награден с най-високите отличия за художествена литература на Испания, преведен на над 30 езика). Капка Кънева е художник на кориците на двете книги.

[spider_facebook id=”1″]