Празник на червеното вино в Харманли  сн. Булфото

Празник на червеното вино в Харманли
сн. Булфото

Дегустация на вино и познания за течния еликсир са основните атракции на Четвъртия фестивал на напитката”Златен грозд”. Събитието ще се проведе на 7 и 8 февруари, а вече почти всички места в хотелите и частните квартири са резервирани. “Най-много ще са българите, но ще дойдат и доста гърци. Те не пропускат такива събития, на които могат да опитат от нашето мелнишко вино. Пристигат с автобуси, правят си екскурзия за 2 дни и се наслаждават и на напитките, и на мезетата ни”, твърдят собственици на заведения в Мелник.

През уикенда, когато ще е фестивалът, гостите ще са много повече от жителите на населеното място. Причината за наплива на посетители е дегустацията на червено вино, уроците за приготвянето на еликсира, което може да се носи в кърпа, и богатата музикална програма. Целта на проявата е да се представят най-качествените вина на десетките изби в региона. Всички гости ще могат да пият на корем и безплатно от мелнишкия еликсир, от който някога е пил премиерът на Великобритания Чърчил.


В неделя час и половина концерт ще има изпълнителят на македонски песни Володя Стоянов. Целта на фестивала е да утвърди виното като национален продукт и да спомогне за развитието на региона като дестинация за винен туризъм, твърдят организаторите от Сдружение “За Мелник” и община Сандански.

сн. Булфото