posterДен след като “Човекът-птица” (който някои български медии странно защо изписват ) спечели приза за найдобър филм на Гилдията на продуцентите, сатирата за шоубизнеса получи подкрепата и на Гилдията на филмовите актьори по пътя към наградите “Оскар”, която й присъди топ наградата си за най-добър актьорски състав.

Топ отличието на Гилдията на филмовите актьори се равнява по значимост на наградата за най-добър филм на останалите професионални организации. И докато допреди няколко дни “Юношество” на режисьора Ричард Линклейтър беше смятана за основния фаворит за “Оскар” в наградния сезон, призовете на продуцентската и актьорската гилдии допринесоха за обрат в оскаровата надпревара. Тазгодишният избор на актьорите издава тяхното предпочитание към сатирата “Човекът-птица”. И докато наблюдателите очакваха членовете на актьорската гилдия да присъдят приза за най-добър актьор на Майкъл Кийтън, изпълнителя на главната роля в “Човекът-птица”, те отдадоха предпочитанията си на британеца Еди Редмейн за впечатляващото му превъплъщение в образа на видния учен и космолог Стивън Хокинг във филма “Теорията на всичко”.

В останалите индивидуални категории смятаните за фаворити Джулиан Мур, Джей Кей Симънс и Патриша Аркет циментираха позициите си за “Оскар”. Мур получи наградата за найдобра актриса за ролята си на жена, болна от Алцхаймер в ранен стадий във филма “Все още Алис”.

Симънс и Аркет спечелиха отличията в категориите за найдобри актьор и актриса в поддържащи роли за изпълненията си съответно в “Камшичен удар” и “Юношество”. Приемайки наградата си, Джей Кей Симънс благодари на всички 49 актьори, участвали в драмата “Камшичен удар”. Добавяйки поредно отличие в колекцията си през настоящия награден сезон за ролята си в “Юношество”, Патриша Аркет сподели: “Не мога да ви опиша какво означава това за мен. Аз съм четвърто поколение актьор. Семейството ми е предано на актьорската професия от над един век, във времена на възход и падение”.

[spider_facebook id=”1″]