zx500y290_597206Агенция Ройтерс очаква от британското разузнаване подробни разяснения за прихващането на електронната поща на нейни журналисти.

Британската агенция за вътрешна сигурност /GCHQ/ е прихванала електронни писма на журналисти, работещи за свтовноизвестни медии, твърди британският ежедневник “Гардиън”.
Според изданието GCHQ е шпионирала имейлите на журналисти от Би Би Си, “Гардиън”, Монд”, тв каналът Ен Би Си, вестниците “Ню Йорк Таймс”, “Вашингтон пост”, таблоида “Сън”, агенция “Ройтерс”. Имейлите на журналистите са част от 70 000 електронни писма, прихванати за по-малко от 10 минути през 2008 г. от GCHQ – британски еквивалент на американската Агенция за национална сигурност /АНС/.

Това става ясно от анализ на документи, разкрити пред “Гардиън” от американския бивш съветник в АНС Едуард Сноудън. Според директивите за вътрешна сигурност, цитирани от вестника, британските тайни служби считат журналистите за “потенциална заплаха за сигурността”. Това особено важи за разследващите журналисти, които се приравняват по степен на заплаха на хакери и терористи.

Ние не сме осведомени за това, че наистина са проследявани кореспонденциите на Ройтерс, както съобщава “Гардиън”, посочват от агенцията. Ако наистина е правено това, ние се надяваме, че тайното проследяване на имейлите на нашите журналисти е било необходимо за защита на националната сигурност, посочват от Ройтерс. /ТАСС, БГНЕС