1464274_375_282_4x3Оцветената в синьо и златисто брада от погребалната маска на египетския фараон Тутанкамон е била потрошена от музейни работници.

Специалистите са установили, че безценната египетска реликва е била счупена и после залепена с неподходящо лепило през миналата година, предават световните агенции.

За съжаление обаче увреждането е видимо, признават от Националния исторически музей в Кайро. Макар този музей да привлича хиляди туристи, като една от основните дестинации в Египет, се оказва, че саркофазите на владетелите и знатните древни египтяни не се съхраняват достатъчно внимателно.

Маската на фараона-момче Тутанкамон е сред най-добрите експонати. Тя е на повече от 3300 години.

Днес златната маска на момчето-крал Тутанкамон превзе първите страници на вестниците по цял свят. Появи се информация, че синьо-златната брада на маската се отчупила по време на процедура по почистване на маската в Египетския музей и реставраторите набързо я залепили обратно с епоксидна смола, повреждайки артефакта.

Пожелал анонимност реставратор от музея каза пред вестник Al Ahram, че маската паднала по време на почистването й преди излагане миналата година и случайно брадата се отчупила.

„Епоксидът не е правилния материал за възстановяване на маската, макар да е материал за консервиране в много добри свойства за прикрепяне на метал към камък”, казва източникът.
Генералният директор на Египетския музей Махмуд ел Халваги отхвърли всички твърдения в интервю за изданието.
„Комисия от архитекти е назначена да инспектира маската и брадата, и ще напише подробен доклад на състоянието на маската”, каза директорът.